Sveštenstvo arhijerejskog namjesništva dobojskog služilo je danas parastos za najmlađeg borca Vojske Republike Srpske Spomenka Gostića, koji je poginuo na današnji dan prije 27 godina.
Parastos za najmlađeg borca Vojske Republike Srpske Spomenka Gostića - Foto: SRNA

Parastos je služen i vijenci položeni kod Spomenkove biste u porti Hrama Rođenja Presvete Bogorodice.

Sveštenik Duško Nedić rekao je novinarima da je velika Spomenkova žrtva, kao i svih boraca poginulih za odbranu vjere i otadžbine od Kosovskog boja koji su omogućili mir i stabilan život za buduća pokoljenja.

- Oni su svojom žrtvom sve nas zadužili da ih molitvom za njihove duše pomenemo pred Gospodom Bogom - istakao je Nedić.

On je naveo da je zbog mjera u vezi sa pandemijom virusa korona danas otkazana promocija knjige "Spomenko i Ozren", autora Mileta Savića.

Spomenko Gostić /rođen 1978. godine/ kao pripadnik Vojske Republike Srpske poginuo je od granate 20. marta 1993. godine, nedaleko od svog sela Jovići na planini Ozren. Tada je, osim njega, život izgubilo još pet srpskih vojnika.

Sahranjen je na mjesnom groblju Gornji Ulišnjak, gdje počivaju njegova majka i baka. To mjesto, kao i Spomenkovo selo Jovići, danas se nalaze u Federaciji BiH.

Nakon što je u ratu ostao sam, Spomenko se pridružio vojsci, gdje je prvo bio kurir, a kasnije je razvozio hranu vojnicima.

Nekoliko mjeseci prije pogibije naišao je na minu dok je konjskom zapregom razvozio hranu po liniji. Konji su tada stradali, a Spomenko je lakše ranjen.

Kasnije je otišao kod artiljeraca, gdje je i okončao svoj mladi život.

Poslije više od dvije decenije od pogibije mladi heroj sa Ozrena dobio je spomen-bistu u Doboju, koja je 20. marta 2014. godine postavljena u porti Hrama Rođenja Presvete Bogorodice.

Članovi Udruženja djece poginulih boraca "Nasljeđe" Republike Srpske obnovili su 2017. godine spomenik na mjesnom groblju Gornji Ulišnjak, a dobojski umjetnik Deni Božić oslikao je mural sa likom Spomenka Gostića u Ulici vojvode Stepe u Doboju.