Energetska efikasnost u poslovanju ključ je održivosti i opstanka, ali i prednost u odnosu na konkurenciju. U fabrici obuće “Madra” iz Čelinca su uvidjeli potencijal prirode koja ih okružuje, pa su investirali u zelenu energiju koja im danas donosi brojne benefite.

Fabrika se godinama razvijala u dva smjera. Jedan je išao ka modernizaciji proizvodnog procesa, a drugi, paralelno, prema obnovljivim izvorima energije koja njihovom proizvodu daje poseban pečat.

Od 2014. godine preduzeće “ETMAX” iz Banjaluke je “Madri” izgradila pet manjih solarnih elektrana od kojih su dvije na krovu preduzeća.

Tu su i toplotne pumpe preko kojih se preduzeće hladi i zagrijava vodom iz zemlje.

Željeli smo da budemo društveno odgovori, jer preduzeće tako posluje. Trudimo se da što manje energenata uništavamo i što kvalitetnije djelujemo na okolinu”, kaže vlasnik preduzeća Mario Šuman.

On kaže kako elektrane funkcionišu odvojeno od fabrike i da se sva struja isporučuje u sistem, odnosno mrežu. To je predviđeno ugovorom potpisanim na 15 godina sa Operaterom sistema podsticaja, sa ugovorenom cijenom, gdje se uslovi ne mogu mijenjati.

Struja koju mi trošimo u fabrici se popisuje i obračunava na kraju svakog mjeseca. ERS nama plaća našu proizvednu struju, a mi njima ono što od njih potrošimo. Princip neto mjerenja, gdje se kompenzuje naš i njihov kilovat nije uspostavljen jer smo vezani ugovorima”, pojašnjava Šuman.

Etmax

On kaže kako je primarna cilj investicija, zeleni, ekološki prihvatljiv proizvod.

Veliki broj ljudi su društveno i ekološki osvješteni, pa će tako u radnji sa cipelama uzeti one koje su napravljene uz pomoć obnovljivih izvora energije, a ne one za čiju se proizvodnju trošio ugalj. Naši poslovni partneri iz Slovenije, vlasnici brenda Ciciban, dobili su zeleni znak jer se njihovi proizvodi jednim dijelom rade ovdje, kod nas, iz obnovljivih izvora”, priča Šuman.

Kaže kako je 2014. godine kada je ova priča bila na početku to bio pionirski posao, ali da su uz pomoć firme “ETMAX” prebrodili sve prepreke i dobili strateškog partnera bez kojeg ne mogu ni da zamisle neke buduće investicije.

Suvlasnik fabrike Dragana Kuzmanović kaže kako je riječ o dugoročnim investicijama te da ne treba odmah očekivati profit.

Mi nismo sve elektrane odjednom napravili, već je sve išlo sukcesivno. Suština je da je to dugoročna investicija i od nje se ne očekuje da se odmah otplati. Nama je važno da je naš proizvod napravljen iz obnovljivih izvora, i smatramo kako bi svi trebali ići u tom smjeru”, kazala je ona.