Direktor Kliničko bolničkog centra Split Julije Meštrović podnio je ostavku nakon što se ponovio slučaj zamjene identiteta pacijenata.
KBC Split (Foto: Ante Cizmic/CROPIX) -

Prva zamjena identiteta pacijenata dogodila se 2. maja, kada je zdrava korisnica splitskog Doma za stare u Vukovarskoj ulici zadržana u KBC Split, dok je starica pozitivna na virus korona vraćena u dom.

Teže posljedice su spriječene jer je zabuna otkrivena prije kontakta sa drugim korisnicima doma.

Slučaj o kom je direktor KBC Split obaviješten juče i zbog koga je odmah u toku dana ministru zdravlja Viliju Berošu podnio ostavku, počeo je još 10. na 11. april.

Tih dana su u KBC Split pristizali pacijenti iz različitih domova za stare.

Dvije starice, jedna iz doma u Seget Vranjicu, a druga iz doma u Dicmu, jedna 1939, a druga 1931. godište, primljene su u približno isto vrijeme i, koliko je sada poznato, u tom je trenutku došlo do zamjene njihovih identiteta.

Obje su bile u takvom stanju da su teško komunicirale sa osobljem bolnice, pa nisu mogle da se jasno odazovu na svoje ime.

Od tada na dalje njihove dijagnoze su uredno vođene, ali sve vrijeme pod pogrešnim imenima.

Jedna od dvije pacijentkinje preminula je 16. aprila, a pošto nije imala užu porodicu, pokopana je u prisustvu svog nećaka, zagrebačkog advokata.

Zbog epidemije, prije sahrane kovčeg nije otvaran, pa je ukop protekao naoko sasvim normalno.

Što se zaista dogodilo otkriveno je tek juče popodne, kada su zdravstveni radnici drugu staricu htjeli da vrate u dom u Seget Vranjicu.

Radnici u domu odmah su vidjeli da je riječ o drugoj osobi, a ne o njihovoj štićenici.

Čim je doznao što se dogodilo, Meštrović je nazvao ministra Beroša, podnio ostavku i pokrenuo internu istragu o slučaju.

Nakon toga posjetio je porodicu starice koja je zapravo preminula i lično im saopštio šta se za sve vrijeme događalo.

Iako je Meštrović podnio ostavku lično ministru, mora ga razriješiti Upravno vijeće KBC-a Split.