vladika-joanikije.jpg

Juče je objavljena informacija koji je prenio portal RTCG da je u Specijalnom državnom tužilaštvu formiran predmet protiv Mitropolije crnogorsko-primorske i episkopa Joanikija zbog navodnog prikrivanja slučajeva pedofilije u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, kao i navodnih slučajeva podvođenja maloljetnika u Cetinjskom manastiru i Manastiru Dajbabe. Prijavu je podnijela organizacija pod nazivom „Montenegro internacional“. Time je otpočeta besramna kampanja protiv SPC u Crnoj Gori a dokazano da su zagovornici „patriotske i antifašističke“ odbrane države – dotakli dno- piše portal In4s.

Naime, ova organizacija je poznata javnosti još od ranije – počela je sa aktivnim radom i pokretanjem inicijativa i „dijeljenjem lekcija“ kada je režim Mila Đukanovića pao u avgustu prošle godine.

Njihov višemjesečni rad označile su različite izjave koje se graniče sa fašističkim istupima a „zaštitno lice“ ove organizacije je Mirna Nikčević podsjeća portal In4s.

Podsjetimo, Nikčević se „proslavila“ izjavom o vjerujućem narodu koje bi, kako je rekla javno – utjerala u Hram i zapalila ga zajedno sa „govedima unutra“.

Da je jasno da se radi o prljavoj kampanji ove organizacije koju je otpočela pred izbor novog mitropolita, zajedno sa bivšim režimlijama – govori i činjenica da su javno pozivali na protjerivanje SPC iz Cetinjskog manastira.

Oni su SPC nazvali „okupacionom“. Poznati su i po pokušaju „sijanja sopstvene pravde“ pa su od SDT Milijova Katnića tražili da uhapsi pojedine ministre u novoj Vladi. Pored napada na njih, obrušili su se i na poslanika Ujedinjene Crne Gore, Vladimira Dobričanina – samo zato što je rođen u Prištini i govori ekavicom.Takođe, poznati su i po „dirljivom vapaju“ upućenom Evropskoj uniji i NATO o ugroženosti Crnogoraca kada su kazali da je „etnocid zvanična politika SPC i nove Vlade“. Tada su poručili su i da se plaše za goli opstanak zbog „agresivne prosrpske politike koja zastupa ideju srpskog jedinstva i agresivnog panslovenskog pravoslavnog hrišćanstva“, te da pristalice nove vlasti prizivaju „novu Srebrenicu“. Kada ni ovo nije „upalilo“ – posegli su za pokretanjem najprimitivnije i najogavnije kampanje protiv SPC i vladike Joanikija- piše crnogorski portal In4s.