Zdravstveni radnici prvi put u Srbiji legalno mogu da prime poklon i to mjesečno u visini do pet odsto prosječne zarade, bez poreza i doprinosa, a da ih niko ne optuži za mito i korupciju. U ovom trenutku to je mjesečno do 2 762 dinara (oko 45 maraka) ili do 54 521 dinara, odnosno oko 520 maraka godišnje.


Prema odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji je stupio na snagu 11. aprila, a kojim je prvi put definisan i sukob interesa u oblasti zdravstva, poklon ne smije biti u novcu ili vrijednosnim hartijama, i svaka “čast” mora biti prijavljena zdravstvenoj ustanovi, čija obaveza je da vodi evidenciju poklona zaposlenima.




Ovakvim rješenjem Zakon o zdravstvenoj zaštiti je, kako su, za “Novosti”, objasnili u Ministarstvu zdravlja Srbije, usklađen sa drugim sistemskim zakonima, a po prijedlogu Agencije za borbu protiv korupcije.


– Preuzeli smo pozitivna rješenja iz drugih oblasti, i u skladu sa evropskom praksom, i to, po ocjeni Agencije za borbu protiv korupcije, na najbolji način, onako kako su iz Agencije predložili – rečeno je u Ministarstvu zdravlja.


Ova oblast u novom Zakonu u zdravstvenoj zaštiti regulisana je članom 234, kojim je definisano i šta se smatra sukobom interesa. Tako je, recimo, propisano, da ne samo zdravstveni radnik, nego ni članovi njegove uže porodice: supružnik ili vanbračni partner, djeca, braća, sestre, roditelji, usvojitelj, usvojenik i drugi koji sa njim žive u zajedničkom porodičnom domaćinstvu, ne smiju tražiti, niti primiti novac, poklon, uslugu ili bilo kakvu drugu korist koja se može smatrati nagradom za pružanje zdravstvene pomoći.

Ministar zdravlja Srbije, Zlatibor Lončar, zalaže se za “nultu toleranciju korupcije” i kaže da nje u zdravstvu ima mnogo manje, nego što je percepcija građana. Ipak, prema posljednjem istraživanju USAID i CeSID, anketirani smatraju da je zdravstvo prvo po korupciji, ispred “drugoplasiranog” sudstva i “trećeplasirane” policije.


– Ljekar ničim ne smije da uslovljava svoje usluge, a ako neko hoće da ga časti to je privatan odnos između dvije strane, koji prema mom ličnom mišljenju ne bi trebalo ni određivati, ni gradirati Zakonom – kaže profesor dr Radoje Čolović, predsjednik Srpskog ljekarskog društva.


Zakonom su uređene i donacije. Zabranjeno je davanje donacija nadzornom organu ili organu za inspekcijski nadzor, kao i svima koji odlučuju o pravima, obavezama i interesu donatora. Davanje donacija je dozvoljeno ukoliko je isključena mogućnost neprikladnog uticaja, a o prijemu donacija i upravljanju donacijama odlučuje direktor zdravstvene ustanove.


Prijava etičkom odboru


U slučaju da zdravstveni radnik ima sumnju u pogledu sukoba interesa ili prihvatanja poklona, Zakonom je predviđeno da o tome najkasnije narednog radnog dana obavijesti etički odbor zdravstvene ustanove, tužilaštvo ili Ministarstvo unutrašnjih poslova.


Izvor: SrpskaCafe