Srbija sutra bira novog predsjednika koji će ovu zemlju predstavljati narednih pet godina. 6,7 miliona birača sutra će birati između 11 kandidata. Ankete pokazuju da najveću podršku ima sadašnji premijer, Aleksandar Vučić. Jedina dilema je da li će biti drugog kruga, odnosno da li će on dobiti više od 50 odsto glasova. Za predsjednika Srbije sutra će se glasati i u Banjaluci.


Ovih 11 ljudi sutra je u trci za prvog čovjeka Srbije. Iako su ovlašćenja predsjednika da predstavlja zemlju u inostranstvu i da vodi računa o njenoj bezbjednosti, u predizbornoj kampanji kandidati su o ovim temama najmanje govorili.
"Jedino je Vučić imao prilično zaokruženu kampanju sa svim elementima iz razloga što je i premijer i predsjednik vladajuće partije pa su građani bili svjesni njegovih smjernica", smatra politički analitičar Dragomir Anđelković.
Iznenađenje na političkoj sceni Srbije je dvadesetšestogodišnji Luka Maksimović koji je praveći parodiju na političku scenu u Srbiji sebi dao ime Ljubiša Preletačević Beli.
Najnovija istraživanja kažu da je upravo njemu porasla podrška, ali i Bošku Obradoviću.
Aleksandar Vučić i dalje je apsolutni favorit. Analitičari ocjenjuju ukoliko Vučić pobjedi za očekivati je da ingerencije Vlade budu premještene u predsjednički kabinet.
"Ako bi pobijedio neki opozicioni kandidat to bi bio uvod u vanredne parlamentarne izbore", izjavio je analitičar Aleksandar Pavić.
Pavić objašnjava da bi za Aleksandra Vučića sve ispod 50 odsto osvojenih glasova bio udarac na njegov autoritet.
"Čak ispod 54 odsto bi već bilo ravno blagom porazu, čak i ako bi pobjedio u prvom krugu. On mora ubjedljivo da pobjedi jer Napredna stranka crpi svoj autoritet upravo iz tih ubjedljivih pobjeda koje su ostvarivali ovih godina", dodao je Pavić.
Kampanja u Srbiji prošla je ragularno bez većih problema. Analitičari smatraju da ova kampanja nije bila drugačija od prethodnih.
"Bilo je povremeno crnih elemenata antikampanje to je prije svega otpočela opozicija koja je išla s logikom da Vučić kao kandidat sa najvećim rejtingom može da se sruši samo direktnim udarom na njega i njegovo okruženje", govori i Dragomir Anđelković.
I u Generalnom konzulatu u Banjaluci biće otvorena biračka mjesta od 7 do 20 časova.Tamo će glasati i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Glasaće se i u Ambasadi Srbije u Sarajevu.
RTRS