Trebinje je mjesto poželjno za investiranje, a u narednim mjesecima treba uraditi još više da se pojednostave administrativne procedure za investitore, složili su se danas učesnici sastanka lokalnog ekonomsko vijeća.

„Grad može da ubrza sve procedure potrebne investitiorima, da ne lutaju, nego da gradska administracija ima službenika koji će ispratiti sav proces od zahtjeva do dobijanja dozvole za investiranje. Realizujemo projekat dobijanja potrebnih dozvola na jednom mjestu, da oni koji ulažu ne bi išli od ustanove do ustanove, nego da predaju zahtjev u gradsku administraciju, rekao je zamjenik gradonačelnika Trebinja Mirko Ćurić.
On je napomenuo da je investitorima bitno sve od procedure dobijanja građevinskih dozvola, lokacijskih uslova do prijema objekta.
„Gradska admimintracija je spremna da obezbjedi pristupne puteve, neophodne priključke vode, struje i da riješi druge infrastrukturne probleme“, kaže Ćurić.
On je najavio da će u narednih dvadesetak dana firma iz Srbije pokrenuti tekstilnu industriju u Trebinju, gdje će biti zaposleno 80 radnika.
Prema riječima Lade Buševac, šefice kancelarije Međunarodne finansijske korporacije za BiH cilj je da se stvori pravni okvir i regulatorni prostor koji će garantovati transparentnost, efikasnost i predvidljivost, odnosno ono što traži poslovna zajednica.
Ona je podsjetila da je saradnja sa trebinjskom gradskom administracijom počela ove godine i da je u toku prva faza realizacije LIFE projekta, koja podrazumjeva analizu postojećih procedura, kako bi se vidjelo gdje se mogu uraditi uštede i skratiti vrijeme za dobijanje potrebnih dozvola.
„Ono što želimo da uradimo je kraće vrijeme i manji trošak za poslovnu zajednicu za dobijanje određenih saglasnosti, licenci, dozvola i slično, a kao rezultat pojednostavljenja regulatornih procedura stižu nove investicije“, rekla je Buševac, dodavši da je takvih investicija već bilo u BiH u iznosi od 42 miliona KM.
Piter Tomas, šef odjeljenja za dobro upravljanje ambasade Velike Britanije u BiH ističe da uspjeh u investiranju zavisi od prestavnika vlasti i preduzetnika.
„Poslovni rast je jedan od preduslova za kreiranje radnih mjesta, a za to je potrebno poboljšati poslovnu klimu“, naveo je Tomas, dodavši da je britanska Vlada do sada uložila dva miliona funti u BiH, a pet miliona funti je još na raspolaganju.
Cilj projekta LIFE, koji se počeo provoditi i u Trebinju je da lokalna zajednica izađe maksimalno u susret privrednicima koji ulažu i žele da ulažu u tu zajednicu.
Učesnici današnjeg sastanka predhodno su obišli i „Grad sunca“ i kompaniju „SL IAT“, kao primjer pozitivne prakse.
Radio Trebinje