Republika Srpska u posljednjih 13 godina sistemski traži odgovore na problem steriliteta - a rezultat ovih mjera je da je kroz postupke vantjelesne oplodnje do sada u Srpskoj na svijet došlo 1.220 beba.bebe-sibincic.jpg

Ovo je rekla prof. dr Sanja Sibinčić, nacionalni koordinator za seksualno i reproduktivno zdravlje, koja je sinoć u Trebinju govorila o važnosti očuvanja reproduktivnog zdravlja i problemu steriliteta.

Predavanje dr Sibinčić organizovalo je Udruženje porodica sa problemom steriliteta „Bebe“ Trebinje, a u okviru projekta „Zdrav stil života u cilju unapređenja reproduktivnog zdravlja“.Sibinčićeva je rekla da Republika Srpska organizovano i nizom sistemskih mjera pristupa borbi protiv steriliteta još od 2007. godine – kada preuzima obavezu finansiranja jednog postupka vantjelesne oplodnje.

„Međutim, kako je su potrebe postajale veće, tako je i država preuzimala više obaveza – pa sada finansira tri postupka vantjelesne oplodnje. Ali i niz nekih drugih mjera je preduzet, kako bi parovima koji imaju taj problem bio olakšen put da ga rješavaju“, kazala je dr Sibinčić novinarima.

Sterilitet je ozbiljan problem reproduktivnog zdravlja današnjice, međutim - nije i jedini u Republici Srpskoj kada je u pitanju briga za potomstvo i budućnost.

„Uopšte nedovoljno rađanje je ogroman problem u Republici Srpskoj jer mi od 1996. godine imamo negativan prirodni priraštaj stanovništva. Došlo je do depopulacije, što znači da imamo sva manje mladog stanovništva i da naša nacija postaje sve starija. Ukoliko se nešto na ovom planu ne bude mijenjalo – veliko je pitanje opstanka našeg naroda“, upozorila je dr Sibinčić.