U najzdravije države na svijetu se ubrajaju Katar, Norveška, Japan, Island, Singupar...Šta stanovnici ovih država jedu za doručak?


Svake godine, uzimajući u obzir različite faktore, naučnici objavljuju listu najzdravijih država na svijetu.
U godini za nama na listi su se, između ostalih, našli i Katar, Norveška, Švajcarska, Japan, Island, Singapur... Jedan od razloga zbog kog su baš ove države najzdravije, svakako je ishrana, a naročito doručak.
Otkrijte kako izgleda idealan doručak u najzdravijim državama na svijetu:Katar
Najčešći i najzdraviji doručak koji preferiraju stanovnici Katara su jaja. Balalet (Balaleet) i šakšouka (shakshouka) su dva tradicionalni emiratska doručka.
Balalet su slatki rezanaci i jaja sa šafranom, a šakšouka su jaja kuvana u paradajz sosu sa začinima. Ova jela obično se služe uz kuvani pasulj ili tradicionalnu tanku lepinju.

Norveška


Najčešći doručak Norvežana je takozvani otvoreni sendvič sa zdravim namazom od putera na koji stave paleg (palegg - reč koju norvežani koriste kao zajedničku imenicu za sve namirnice koje stave na sendvič) po sopstvenom izboru. To može biti skinke (norveška šunka), salama ili dimljeni losos. Takođe, pored sendviča, Norvežani često za doručak jedu kajganu sa belim ili braon sirom uz nekoliko kriški voća.

Švajcarska


Tipičan švajcarski doručak je musli. Popularnu mješavinu žitarica i voća često miješaju sa jogurtom ili svježe cijeđenim sokom. U dijelu zemlje gdje se Švajcarsci služe francuskim jezikom, vole da doručkuju i hljeb i džem kao i kroasane, što možda nije najzdraviji izbor, ali je lijepo da s vremena na vrijeme, kao što to rade oni, sebe obradujete slatkim doručkom.

Luksemburg


Luksemburški doručak ima dosta sličnosti sa njemačkim. Većina ljudi jede hljeb i puter sa sirom ili džemom. Ovakve sendviče oni zovu šmiren (Schmieren). Djeci za doručak kod kuće najčešće spremaju žitarice, dok za školsku užinu pakuju sendviče i voće.

Japan


Vitaminima bogati nato (natto - soja), svježe povrće, grilovana riba, pirinač i miso supa sa zelenim čajem su namirnice koje se najčešće nađu na jutarnjem meniju Japanaca. Međutim, zapadnjački način ishrane uticao je i na navike Japanaca, te ponekada, pogotovo i velikim gradovima, i oni doručkuju tost, jaja i kafu.
nationalgeographic.rs