BIJELjINA - Ljubiša Petrović (SDS) ostaje u fotelji gradonačelnika Bijeljine nakon što je “preživio” opoziv u režiji političkog bloka predvođenog SNSD-om, a upućeni smatraju da su male šanse da sada dođe do raspuštanja gradskog parlamenta i prijevremenih izbora za odbornike, iako to predviđa zakon.

 

Opoziv Petrovića pokrenulo je 25 odbornika u bijeljinskoj Skupštini u februaru ove godine, a podržala ga je široka Narodna koalicija “Pokrenimo Bijeljinu”, predvođena SNSD-om.

Pravo glasa je imalo 112.000 birača, a prema preliminarnim rezultatima za opoziv je glasalo 14.954 birača, a protiv 32.294, što je Petrovića ostavilo u fotelji gradonačelnika Bijeljine.

Konačnu potvrdu rezultata opoziva daje Republička izborna komisija, a to bi trebalo da bude završeno narednih dana nakon čega riječ imaju Vlada i Narodna skupština Republike Srpske, koje će odlučivati o tome da li će biti smijenjen aktuelni saziv bijeljinske Skupštine ili ne. Predstavnici SDS-a već su pozvali lokalne odbornike da budu moralni i da nakon debakla na opozivu koji su sami tražili podnesu ostavke, ali vjeruju da je najizvjesnija opcija da će “preživjeti” i aktuelni saziv parlamenta sve do redovnih lokalnih izbora 2024. godine.

- U tom slučaju moraju da slušaju Petrovića i podržavaju njegove odluke, jer on ima daleko veću podršku nego većina u kojoj je desetak partija - rekao je za “Glas” član Predsjedništva SDS-a i predsjednik Glavnog operativnog štaba SDS-a Marinko Božović.

Smatra da postoji moralna potreba da Vlada Srpske predloži NSRS raspuštanje bijeljinske Skupštine.

- To moraju uraditi, jer se dokazalo da odbornici, okupljeni oko SNSD-a, nemaju legitimitet. Osim toga tražićemo i da se u zakon uvrsti stavka da u slučaju neuspjelog opoziva, u raspuštanju skupština, poslednju riječ ne daje Narodna skupština, već da se to i podrazumijeva. Kada imate nekoga ko se ponaša po principu “kadija te tuži, kadija ti sudi”, iskustvo je pokazalo da se ništa ne dešava - rekao je Božović.

Predsjednik bijeljinske Skupštine Aleksandar Đurđević (SNSD) juče nije odgovarao na pozive, kao ni Petrović, dok je prvi čovjek SNSD-a u Bijeljini Miroslav Milovanović i šef štaba Narodne koalicije za opoziv poručio za “Glas” da je pobjeda druge strane legitimna.

- Nismo se spremali, kako su to tvrdili, ni za kakvu krađu niti mi to znamo da radimo. Oni su to najavljivali, a sada ćute ili pričaju o moralu. Postoji zakon koji definiše kako i šta dalje. Uradili smo što je do nas, a građani su rekli što su imali. To poštujemo - istakao je Milovanović.

Na pitanje šta se desilo na terenu, imajući u vidu da su morali da imaju određene pokazatelje kada su pokrenuli ovu priču, istakao je da je i dio ljudi iz SNSD-a i onih i stranaka koalicije povjerovao Petroviću.

- Izašli su, glasali protiv opoziva. To je njihovo legitimno pravo, zbog toga ih ne možemo osuđivati, a mi ćemo neke poteze definisati - poručio je Milovanović, koji je najavio da će o eventualnim promjenama u Gradskom odboru SNSD-a razgovarati sa vrhom partije.

Zakonom o lokalnoj samoupravi je definisano da Narodna skupština može, na prijedlog Vlade, raspustiti lokalni parlament nakon opoziva kada prvi čovjek opštine ili grada ne bude opozvan. Prijevremeni izbori za odbornike se sprovode u roku od 90 dana od raspuštanja parlamenta, ali birači neće na izbore ako je do isteka mandata odbornika raspuštene skupštine ostalo manje od godinu.

Prelazno rješenje

Pravila nalažu da Narodna skupština, ako je izglasa, odluku o raspuštanju lokalnog parlamenta dostavlja Centralnoj izbornoj komisiji BiH. Vlada Republike Srpske imenuje Privremeni organ jedinice lokalne samouprave, u roku od osam dana od stupanja na snagu odluke o raspuštanju, a koji obavlja poslove Skupštine do konstituisanja novog saziva.