Osnovni sud u Kotoru odbio je zahtjev bivšeg visokog državnog funkcionera Svetozara Marovića za odlaganje odlaska na izdržavanje kazne zatvora zbog zloupotrebe u vezi s preprodajom opštinskih nekretnina u Budvi čime je budžet oštećen za više miliona evra.
Svetozar Marović - Foto: AFP

Marović je tražio od suda odlaganje izvršenja zatvorske kazne zbog svog zdravstvenog stanja.
Sud je taj zahtjev odbacio kao neosnovan uz stav da je tegobe na koje se žali bivši predsjednik državne zajednice Srbije i Crne Gore i nekadašnji visoki funkcioner crnogorske vladajuće Demokratske partije socijalista, moguće medicinski zbrinjavati i u zatvoru kod Podgorice.
Marović je prošle godine osuđen na tri godine i 10 mjeseci zatvora zbog zloupotreba u Budvi pošto se nagodio s tužilaštvom da plati 100.000 evra u humanitarne svrhe i državi uplati 1,1 milion evra.
On i njegiov sin Miloš Marović, međutim, odugovlače s odlaskom u zatvor i pozivaju se na zdravstvene probleme.
Marivićev sin Miloš koji je u međuvremenu dobio državljanstvo Srbije, tražio je da kaznu zatvora izdržava u Srbiji.
Mlađi Marović je takođe osuđen zbog malverzacija u crnogorskom turističkom centru i nagodbom s tužilaštvom kažnjen je s godinu zatvora, uz obavezu da državi plati 380.000 evra.
Ministarstvo pravde je u više navrata saopštilo da Marovići moraju kaznu izdržati u Crnoj Gori.
U aferama koje su godinama potresale Budvu, osuđena su dvojica predsjednika te opštine, potpredsjednik gradske vlasti i brat Svetozara Marovića, Dragan, kao i grupa lokalnih funkcionera i privrednika.
Izvor: BETA