Migranti na granici Bjelorusije (Foto: Sputnik / Viktor Toločko) -
Veliki broj poljskih snaga bezbjednosti čuva zatvoreni granični prelaz Bregzi od hiljada migranata. Počeo sukob.

Prema najnovijim informacijama sa terena, migranti su nagrnuli na žicu i počeli da je sijeku, dok su poljske snage bezbjednosti gađali kamenicama.

Upotrebljen je i vodeni top, a bačen je i suzavac.

Poljske bezbjednosne snage dopremile su na granicu s Bjelorusijom vodeni top, tešku vojnu mašineriju, a cijelo područje nadlijetao je ratni helikopter.

Kako prenose mediji, protekle noći na poljskoj strani granice, umjesto jednog vodenog topa, pojavila su se četiri.

Takođe, zbog hladnog vremena migranti se sve više javljaju ljekarima nevladinih organizacija koje pokušavaju da im pomognu. Oni pokušavaju da se ugriju paljenjem drveća i drugih prdmeta tako da se na snimcima iz vazdha vidi dim koji kulja iz mnogobrojnih žarišta.

Predsjednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, koji se smatra odgovornim za nastali haos na granici njegove zemlje i Poljske međutim, kaže da je za Minsk trenutno najvažnije da zaštiti svoju zemlju i narod, i da spriječi sukobe.

- Znam da je već bilo pokušaja da bude isporučeno oružje u kamp migranata blizu granice sa Poljskom - rekao je Lukašenko, objavljeno je na njegovom sajtu. Istakao je da to ni u kom slučaju ne treba dozvoliti.

Predsjednik Bjelorusije je rekao i da Evropska unija, umjesto da zajedno sa bjeloruskom stranom traži rješenja, odustaje od projekata prekogranične saradnje i prijeti novim sankcijama i izgradnjom zida.

Lukašenko je rekao da se na granicama susjeda Bjelorusije, prije svega na granici sa Poljskom, ne nalaze samo graničari. Naveo je da se na granici sa Poljskom nalazi udarna grupa do 20.000 ljudi sa avionima i oklopnim vozilima i da se to radi pod izgovorom zaštite Evropske unije od invazije izbjeglica iz zemalja koje je, kako je rekao, "bombardovala i opljačkala zapadna koalicija predvođena Sjedinjenim Državama".

Lukašenko je rekao da ne razumije kako je prilivom migranata moguće pravdati razmještanje aviona, helikoptera i tenkova na granici.

Izbjeglice iz bliskoistočnih država stigle su 8. novembra iz pravca Bjelorusije na granicu Poljske, granični prelaz Bruzgi. Među migrantima su porodice sa ženama i djecom. Oni ne kriju da im je cilj da odu u Njemačku zbog čega periodično pokušavaju da probiju bodljikavu žicu na poljskoj granici.