kovid.jpg

Vrijeme u kojem živimo bremenito pandemijom koja nam je izmijenila živote donijelo je različite poglede na sve što se nje i tiče, a posebno na mjere koje neko propisuje i preporuke koje neko " ispisuje". Različiti pogledi i stavovi nekima, neosnovano, daju za pravo da kritikuju sve što nije po njihovim "mjerama" i u skladu sa njihovim shvatanjima,a pri tome često, baš takvi krše određene "ispisane" norme. Među takvima nerijetko budu i oni koji su nam " normirali" živote u ovoj pandemiji.

U cjelokupnoj situaciji izdvoji se poneko slobodno mišljenje i stav koji pokazuju suštinu vremena u kojem smo se "zadesili". Jedno od tih mišljenja je i mišljenje ili stav sveštenika Darka Đoga koje je iznio na svom facebook profilu i koje prenosimo u cjelosti.

" Da se razumijemo: to što proslava nove godine po službenom kalendaru u mom životu dolazi u doba kada se prema etosu Pravoslavne Crkve čovjek sabira da se intenzivnije odriče od zadovoljstava i više razmišlja o tome šta se o koga ogriješio nego što je baš očekivano sve ono što ide uz "najluđu noć"- sve to ne znači da u ovoj slobodnoj i divnoj srpskoj zemlji to neko ne smije da radi.

Smije, sloboda je u društvu ograničena samo slobodom drugog čovjeka tj načelom da ne smijem da naškodim drugom čovjeku.
Ipak, kada vidim masovne dočeke, kada vidim ljude koji me susreću i čitaju lekcije o liturgijama kao izvorima zaraze, pitaju o kašičicama i slavama i kolačima kako nakamarani, razdragani i zagrljeni razmjenjuju sve moguće tjelesne fluide - uključujući i zdravstvene radnike - pitam se ko je ovdje lud i zašto je lud?

Slavite, rođeni, zagrljeni, razbijte čašu kad vam se razbija - ali nemojte mi samo čitati lekcije o odgovornosti i ljubavi prema drugom čovjeku.

Kada tražite od mene da upozoravam ljude da ne idu po slavama - hoćete li se zapitati da li se to odnosi i na vaše Jahorine, Žabljake i Kopaonike, ili je samo crkveni narod zarazan kada radi što je vijekovima radio i sabira se oko onoga oko čega se sabirao i u rovu i u koncenttracionom logoru, čas pred juriš ili gasnu komoru?

U redu, možda su vaša ludila za vas male svetinje i liturgije vašeg života - uživajte u njima i da vas sreća prati, to vam od srca želim, ali vas molim: nemojte samo procjenjivati više ikada moje svetinje i moje liturgije, ako želite da u vama prepoznam biće koje razlikuje dobro od zla i ima elementarne obzire poštenja i dosljednosti"

https://www.facebook.com/ddjogo