Liturgija za upokojenog Patrijrha - Foto: Screenshot
 
Patrijarh Irinej biće sahranjen danas u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru. Svetu zaupokojenu liturgiju služi mitropolit dabrobosanski Hrizostom.
 
09.30 - Ruski mitropolit Ilarion na sahrani patrijarha Irineja

Sahrani patrijarha srpskog Irineja danas u Hramu Svetog Save prisustvuje šef delegacije Moskovske patrijaršije mitropolit volokolamski Ilarion /Alfejev/.

 Mitropolit Ilarion, koji je i predsjednik Odjeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije, učestvuje i u zaupokojenoj liturgiji u Hramu Svetog Save.

09.00 - U toku Sveta zaupokojena litrugija povodom upokojenja patrijarha Irineja

Liturgiju služi mitropolit dabrobosanski Hrizostom, a saslužuju i više arhijereja i sveštenika Srpske pravoslavne crkve.

Liturgija za upokojenog patrijarha Irineja (Foto: Screenshot )

U nastavku će biti služeno opijelo poslije koga će se od blaženopočivšeg patrijarha Irineja besjedama oprostiti starješina Sabornog hrama Svetog arhangela Mihaila u Beogradu protojerej-stavrofror Petar Lukić, mitropolit dabrobosanski Hrizostom, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik.

Srpski patrijarh će potom biti sahranjen u kripti Hrama Svetog Save.

08.20 - Građani će moći da se oproste od patrijarha za vreme zaupokojene liturgije

Za razliku od jučerašnje slike kada su građani u velikom broju ulazili u Sabornu crkvu, od juče u Hramu Svetog Save i ispred hrama je potpuno drugačija slika.

Za vreme trajanja zaupokojene liturgije građani će moći da uđu u Hram Svetog Save i poklone se nad odrom patrijarha Irineja. U kriptu će moći da uđe samo sveštenstvo i episkopi, javlja RTS.

Svi građani koji se budu okupili ispred Hrama sve će moći da prate na dva video bima.

07.35 - Građani u Hramu Svetog Save odaju poštu patrijarhu Irineju

Građani dolaze u Hram Svetog Save kako bi odali počast patrijarhu Irineju. Tako je bilo tokom cijele noći, javlja RTS.

Sveštenici nad odrom patrijarha Irineja čitaju Jevanđelja i tako će biti sve do 9 časova kada počinje sveta zaupokojena liturgija. U 11 sati je opijelo, a zatim slijede i besjede.

Tijelo patrijarha Irineja u Hramu Svetog Save (foto: Tanjug)

U ovom momentu je obustavljen i saobraćaj u svim sporednim ulicama oko hrama Svetog Save.

Tijelo patrijarha je juče iz Saborne crkve prenijeto u Hram Svetog Save. Sveštenici su cijele noći čitali jevanđenje nad njegovim odrom.