TREBINJE I Na plućnom odjeljenju Bolnice Trebinje u toku ovog mjeseca povećan je broj pacijenata sa alergijskim reakcijama posebno onih sa tegobama koje su prouzrokovane polenskim alergijama.


Zdravka Vreća, specijalista za plućne bolesti kaže za Radio Trebinje da su u toku proljeća do jeseni najčešći inhalacioni alergeni, koji se nalaze u spoljašnjoj sredini, a u toku godine alergeni mogu biti i drugog porijekla.
„Promijenili su se uslovi života, povećana je aero-zagađenost, način ishrane se dosta promijenio, dosta aditiva se dodaje, pa imamo i česte alergije na hranu, upotreba nekih lijekova može da izazove alergiju. Osim inhalacionih u proljetnom periodu česti su i ujedi raznih insekata, koji izazivaju alergijske reakcije“, kaže Vreća.
Najčešći pacijenti su oni sa infekcijama respiratornih puteva.
„Pacijenti koji su oboljeli od akutnog rinokonjuktivitisa, upale nosne sluznice, konjuktiva oka, to su infekcije gornjih respiratornih puteva i te infekcije se često spuštaju u donje respiratorne puteve, pa su pacijenti imaju astmu“, dodaje Zdravka Vreća.
Ona pojašnjava šta je ključno u borbi protiv alergija.
„Mjesec dana prije cvjetanja drveća i biljaka osjetljivi na polen moraju da uzimaju lijek, kako bi organizam pripremili na taj alergen iz spoljašnje sredine, za razliku od nekih alergena koji su stalno prisutni, poput kućne prašine, buđi, grinja, takvi pacijenti su stalno pod terapijom“, navodi za Radio Trebinje doktorica.
I alergijska testiranja su veoma važna, dodaje, kako bismo znali koji nam alergen smeta, pa da povećamo otpornost organizma prema tom alergenu.
Poželjno je da pacijenti osjetljivi na polen ne izlaze u ranim jutarnjim časovima napolje, kada je koncentracija polena najviša.
Radio Trebinje