Branislav Tiodorović (foto: Oliver Bunić/RAS Srbija) -
Epidemiolog Branislav Tiodorović tvrdi da je u toku treći talas epidemije virusom korona, što potvrđuje porast broja zaraženih.

- Mislim da ovog trenutka moramo biti svjesni – treći talas je u toku. Ne da ga očekujemo, nego je već krenuo i broj pozitivnih i oboljelih raste, nažalost i umrlih. I kod nas imamo pojavu povećanja koju smo predvidjeli da će se desiti u prvoj polovini oktobra - rekao je Tiodorović za RTS.

Tiodorović je rekao da slave, koje predstoje, treba da se organizuju, ali uz poštovanje svih mjera.

- Ograničenje do 30 osoba treba da važi i za slave. Svaki domaćin treba tako da organizje slavu da može da obezbijedi sve uslove koje tražimo i koji su važni i za njega i za njegovu porodicu, a sa druge strane može da odvoji određen dio ljudi u dvije, tri grupe - naveo je Tiodorović.

On je naglasio da svi moraju raditi na tome da se infekcija ne raširi u velikim kolektivima, te je naveo promjer "Jure" gdje već počinju da se pokazuju određene karakteristike ponovnog pojavljivanja bolesti.

- To su velike firme gdje rade mladi radnici, koji potiču iz porodica sa više generacija i to već pokazuje svoje početke infekcije - naglasio je Tiodorović.

Tiodorović je naveo i da je stekao utisak da je u najvećim gradovima, prvenstveno Beogradu, veoma prisutan problem kontrole primjene mjera, te napomenuo kako će i najavljeno hladnije vrijeme ljude natjerati da više vremena provode u zatvorenom prostoru što pogoduje širenju infekcije.

On je istakao da se neke privatne proslave moraju odvijati, ali da ga zabrinjavaju žurke na splavovima i nekim kafićima, jer je starosna struktura oboljelih od 20 do 40 godina.