Sva hrana je korisna na ovaj ili onaj način.

Top 10 zdravih i korisnih namirnice ako želite da imate fit izgled

Čak i namirnice koje ljekari preporučuju da ograniče u ishrani sadrže mnoge korisne komponente ili služe kao izvor energije.

Međutim, postoji hrana sa količinom supstanci van skale koja je potrebna osobi, i vrijedi je uključiti u svoju ishranu.

Ove proizvode preporučuju ljekari za muškarce i žene.

Španac je na vrhu liste najzdravijih namirnica. Pominje se u svim savjetima za zdravu ishranu jer sadrži maksimalnu količinu zdravih sastojaka. Špinat ne gubi svojstva ni u zamrznutom ni u konzerviranom obliku, blagotvorno djeluje na probavni sistem i imunitet, usporava starenje ćelija.

Drugo mjesto na rang listi zauzimaju godži bobice. Ovaj naizgled egzotičan proizvod ima drugo ime: obična dereza. Raste svuda, ali nevjerovatne prednosti goji bobica postale su svuda poznate tek nedavno. Preporučuje se da jedu osušene, ovo je jedna od najboljih grickalica koja vam omogućava da brzo napunite rezerve energije i ojačate imunitet. Godži bobice pomažu u suočavanju sa prekomernim radom.

Prva tri nije zatvorena uopšte biljnom hranom, već proizvodom kao što je losos. Od ostalih vrsta ribe razlikuje se po visokom sadržaju polinezasićene omega-3 kiseline. To je supstanca koju naše tijelo ne sintetiše, pa je od ključne važnosti da je unosimo hranom. Pored toga, losos je jedinstven izvor proteina. Ipak, ne treba zloupotrebljavati dimljenu ribu - takvom obradom losos gubi svojstva.

Takođe u prvih deset najhranljivijih namirnica su:

Avokado - ljekari su ukazali na njegova svojstva, kao što je visok sadržaj biljnih masti, koje pomažu u borbi protiv viška kilograma.

Kinoa - zdrava i ukusna žitarica, jedna od najpopularnijih namirnica među vegetarijancima. Ona zaslužuje mjesto na rang listi zbog velike količine zdravih proteina.

Brokoli - zaslužio je mjesto na rang listi jer je bogat vlaknima i dnevnom porcijom vitamina C.

Badem - ovo je najbolja užina između obroka, glavna stvar je da se ne prži u ulju. Bademi su dobri za kosti, zube i mišiće, takođe stimulišu mozak.

Repa - ljekari je cijene zbog visokog sadržaja bora, koji je neophodan za normalno funkcionisanje krvnih sudova i srca.

Slatki krompir - izuzetno hranljiva kultura koja sadrži vlakna i vitamine koji su potrebni našoj koži.

Paradajz - uključite ih u ishranu, a ovo povrće će pomoći u jačanju krvnih sudova i srca, kao i da spriječi pojavu tumora.