Vijekovima unazad na pravoslavni Božić jede se česnica, tradicionalna pogača koju domaćice zamijese na Badnje veče ili rano ujutro na Božić, prije svitanja.CESNICAAAAAA.jpg

U tijesto, koje oblikuju u okrugli hljeb, domaćice stavljaju novčić za privlačenje bogatstva, parčence svinjskog mesa otkinuto od pečenice koju je domaćin pekao 5. januara, na Tucindan, te parčence badnjaka za blagostanje i mir u domu.

Tako pripremljena česnica iznosi se na već postavljenu prazničnu trpezu, na Božić. Ne siječe nožem, već se lomi rukama. Ukućani okreću među sobom česnicu tri puta, a zatim se lomi i jede prije ostale hrane.

Svaki od ukućana uzima parče pogače i zagleda u njega ne bi li našao paricu koju je domaćica umetnula, a koja će mu po narodnom vjerovanju obezbijediti sreću cijele godine. Po predanju svi članovi porodice moraju da pojedu svoj dio česnice kako bi u njihov dom ušli snaga i zdravlje. U nekim krajevima je običaj da se pronađena para umetne u okvir ikone krsne slave porodice ili stavi kraj nje. Tu ostaje cijele godine kako bi porodici obezbijedila blagostanje do sljedećeg Božića.

U nekim krajevima za miješenje tijesta za česnicu koristi se voda umjesto mlijeka, a donosi se na božićno jutro s izvora. Takođe, negdje se vjeruje i da brašno treba uzimati samo iz pune vreće, ali u današnje vrijeme se takav običaj skoro potpuno izgubio.