Trebinjac Dušan Džodžo iz sela Dražin Do, kod Trebinja, oduševio je žiri u emisiji "Superljudi" zahvaljujući svojoj vještini pogađanja dana bilo kojeg datuma iz prošlosti ili budućnosti.


Iako nije prošao u polufinale, ovaj pedesetsedmogodišnji Trebinjac je na svaki zadati datum odgovorio za nekoliko trenutaka koji je to bio dan i nijedan odgovor nije promašio.
Kaže da je svoj talenat otkrio još kao srednjoškolac, potkraj sedamdesetih godina prošlog vijeka, ali ni sam ne zna kako, jer ono što nama izgleda kao svojevrsni fenomen Dušanu se podrazumijeva.
"U glavi treba stvoriti sliku dana u sedmici, jer kroz sve dane prolaze godine i mjeseci i sve to se pretvara u brojeve, bez vježbe, vrlo lako", kaže Dušan, čija vještina zbunjuje i naučnike i njegovu okolinu, ali i porodicu u kojoj niko nije posjedovao ništa slično.
Ljudi mu najprije nisu vjerovali pa su provjeravali dane svoga rođenja, rođendane svojih najmilijih i druge datume, a on je odgovarao kao od šale, pogađajući dane i unaprijed i unazad.
Tako smo odmah prilikom upoznavanja i mi uradili i ostali smo zapanjeni brzinom i lakoćom pogađanja, a kada smo ga pokušali prevariti sa 29. februarom godine koja nije prestupna, odmah se nasmijao i rekao nam da u svom imaginarnom kalendaru ne vidi ovaj dan. Dušan se jednako snalazi pogađajući dane u prošlosti i u budućnosti, s tim što su, kako objašnjava, razlike neznatne u prethodnim i u budućim vijekovima, tako da mu je potrebna koncentracija od nekoliko trenutaka da se snađe i pogodi dan.


Sa brojkama se, kaže, solidno snalazio, matematika mu je u srednjoj ekonomskoj školi išla "osrednje", ali ova vještina nema nikakve veze s tom matematikom i ne postoji formula za ovo računanje.
"Moj nastup na televiziji potekao je od jednog mog odlaska sa komšijom u Čapljinu, gdje sam u banci, kada je trebalo ispitati dan nekog ranijeg datuma ja odmah službenici rekao odgovor, a ona je provjerila, pa se i sama začudila, a onda su pozvali i novinare, pa me pozvali u Sarajevo na 'Dejana tok šou', zatim u Beograd u emisiju 'Superljudi'", kaže Dušan.
Iako je koncept ovog šouprograma takav da se u kvalifikacionim emisijama predstavlja po pet kandidata, gdje svako od njih individualno nastupa sa svojim "izazovom", a pobjednika svake emisija biraju žiri i publika u studiju, Dušan nije prošao u polufinale, iako je svaki zadatak tačno odgovorio, ali je zato sve oduševio.
Specijalista neurohirurgije dr Vuk Aleksić, koji je jedan od članova žirija ovog serijala, ostao je pomalo i zbunjen, komentarišući da se ovakve stvari u mozgu mogu dešavati nakon pada ili neke povrede glave, ali s obzirom na to da se to Dušanu nije desilo, ovo i doktoru ostaje zagonetan fenomen.
Iako je ova vještina Dušana Džodža, koji inače radi u trebinjskom "Vodovodu", jedinstvena u BiH, a možda i šire, na poslu je nije primjenjivao i zasad je nepoznato da li se ona može i praktično iskoristiti...
Iako žiri nije odabrao Dušana Džodža među tri takmičara za koje glasa publika, on je, kaže, srećan što se uopšte pojavio u ovoj emisiji i što su ga mnogi po izlasku iz studija na kraju snimanja sačekivali da mu kažu: "Svaka čast, Trebinjac."
"Milije mi je što nisam pogriješio nijedan odgovor, nego da sam izabran dalje u polufinale", dodaje ovaj skromni Hercegovac, čiji je izlazak iz studija u emisiji cijela sala propratila burnim aplauzom.
Vesna Duka/Nezavisne novine