Višedecenijski problem vodosnabdijevanja visinskih zona u Trebinju, biće riješen za godinu dana.


Grad se odlučio na milionska ulaganja, putem kreditnog zaduženja i izdvajanja vlastitog novca, kroz program "Vodovodi i kanalizacija Republike Srpske". Vlada Srpske garant je vraćanja kredita.
Snabdijevanju vodom iz gradskog vodovoda već četerdeset godina nada se i Velemir Lečić. Izgradio je kuću pored starog rezervoara, a problem u vodosnabdijevanju riješio je izgradnjom čatrnje.
"Nemam vodu, imam na šahtu, a u kući nemam", rekao je Lečić.
"Nažalost, izgradnja vodovodne mreže nije pratila izgradnju naselja, odnosno stambenih objekata, koji nisu imali nikakvo snabdijevanje", rekao je načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Marko Rikalo.
Dva rezervoara i potisni cjevovod u dužini od četiri kilometra, objekti su koji će obezbijediti dovoljne količine vode za naselja Potklisje, Pogljivlje i Podvori, u trećoj visinskoj zoni. Od polovine marta traje izgradnja jednog rezervoara.
" Pokrivaće Potklisje i Hrupjelu, u dijelu koji je imao slabiji pritisak, ili nisu uopšte imali vodu. Drugi rezervoar je u Pogljivlju i to će biti apsolutno pokriveno", izjavio je direktor preduzeća "Vodovod" Trebinje Spaso Radović.
Do korisnika u visinskim zonama, voda će se, do kompenzacionih bazena, prepumpavati nekoliko puta.
"Svi će dobiti vodu. Ovo je planirano za narednih tridesert do pedeset godina kada se bude širio grad, da će imati dovoljne količine vode, jer su rezervoari tako dimenzionisani", istakao je član Nadzornog tima Duško Vujović.
Kapitalni projekat, vrijedan dva miliona tristo četerdeset četiri hiljade maraka, finansira se kreditom Evropske invesiticione banke i gradskim novcem.
"Ovaj problem se nije mogao riješitit bez kredita, koji je dobar i povoljan, a i zbog garancija Vlade. Dobili smo najbolje moguće uslove", dodao je Rikalo.
Sva domaćinstva obuhvaćena projektom, vodu bi trebalo da dobiju do marta naredne godine.

RTRS