U Trebinju je, odlukom gradske skupštine, osnovana nova ustanova Ekologija i bezbjednost. Cilj je zaštita životne sredine. Uz to, dio aktivnosti biće usmjeren na bezbjednost i nadzor za očuvanje javne imovine grada, kroz upravljanje sistemom video nadzora. Kroz zaposlenje u novoj ustanovi biće zbrinut dio nasljeđenog viška radnika u gradskoj administraciji.


Zadatak nove ustanova je briga o životnoj sredini u najširem smislu. Zaštita vode, vazduha i zemljišta, ogledaće se u konkretnim poslovima, iniciranju različitih akcija i koordinisanju rada postojećih odjeljenja i ustanova, koji se u svom djelovanju dotiču ekologije.
- Osnivanje ove ustanove predstavlja dodatnu referencu u zaštiti životne sredine i snažan podsticaj razvoju turističke privrede, te poljoprivredne proizvodnje u dijelu koji se odnosi na proizvodnju zdrave hrane - kaže Stevan Bekan, v.d. direktora JU za ekologiju i bezbjednost.
Uz ekologiju, ustanova će se brinuti i o bezbjednosti, odnosno očuvanju javnih površina, a u planu je postavljanje video nadzora.
- Imamo mogućnosti uvođenja video nadzora. Konkretno, u parku će do kraja novembra biti postavljen video nadzor, a uskoro i na drugim loakcijama u gradu - kaže gradonačelnik Trebinja Luka Petrović.
Osim namjere da se ekologiji posveti veća pažnja, osnivanje je bilo motivisano i potrebom da se zbrine naslijeđeni višak radnih mjesta u gradskoj administarciji. Novih zapošljavanja u ovu ustanovu, tvrde nadležni neće biti, a odluku o snivanju pozdravili su i Trebinjici.
Javna ustanova Ekologija i bezbjednost, u okviru zakonskih mogućnosti, pružaće podršku u akcijama zaštite od požara, elementarnih nepogoda i poplava.

RTRS