96767.jpg (449 KB)

U Trebinju je danas otvoren 12. međunarodni naučni simpozijum poljoprivrednih nauka AGRORES i 28. savjetovanje inženjera poljoprivrede Republike Srpske na temu „Proizvodnja, arome i greške u voćnim destilatima“.

Dr Saša Lalović, pomoćnik ministra za poljoprivredu, prehrambenu industriju i ruralni razvoj kaže da je ove godine budžet za poljoprivredu značajno povećan, te da iznosi 180 miliona KM.

„Danas samo simbioza nauke i poljoprivrednih proizvođača može da da rezultate, kada je poljoprivreda u pitanju i kada su izazovi u pitanju. Globalna ekonomska tržišna kriza izaziva određene poremećaje na samom tržištu, sa druge strane imamo klimatske promjene, elementarne nepogode. Ono što smo ove godine uradili jeste to da smo promijenili određene uslove za apliciranje, čime ćemo dobiti oko 30% više korisnika podsticaja u odnosu na prethodnu godinu. Takođe, povećali smo gornje limite za davanja u poljoprivredi, za one najveće proizvođače koji snabdjevaju naše tržište sa dovoljnim količinama hrane, zapošljavaju najviše radnika i obezbjeđuju prehrambenu sigurnost u Republici Srpskoj“, rekao je Lalović.

Izražavajući zadovoljstvo što se poljoprivredni naučni simpozijum ponovo održava u našem gradu, gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić istakao je da Grad Trebinje u 2023. godini za poljoprivredu izdvaja oko dva miliona maraka.

„Poljoprivredom se nije lako baviti i uvijek naglašavamo da su to izuzetno hrabri ljudi, kojima treba dati podršku. Mi ih podržavamo raznim programima, neki od njih su ti da besplatno dajemo zasade za zemljišta, kroz Hercegovačku kuću posredujemo u prodaji proizvoda, a kroz sistem za navodnjavanje smo sa nadležnim ministarstvom, Vladom Republike Srpske, HET-om uložili preko 20 miliona maraka u posljednjih pet godina i prema podacima koje imamo, ovim što se trenutno radi preko 85% obradivih površina biće pokriveno ovim sistemom“, naveo je Ćurić.

9676575.jpg (263 KB)

Dekan Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Banjaluci prof. dr Zlatan Kovačević kaže da će na skupu biti prezentovano oko 180 radova učesnika iz cijelog svijeta.

„Pošto je ovo međunarodni skup, mi imamo oko 13 suorganizatora. Što se tiče tema, svi segmenti poljoprivredne proizvodnje su pokriveni od marketinga proizvoda, proizvodnje, tehnologije gajenja, zaštite biljaka i slično“, dodao je Kovačević.

Organizator 12. međunarodnog naučnog simpozijuma poljoprivrednih nauka AGRORES je Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Banjaluci.

976976.jpg (374 KB)