Povodom Svjetskog dana pozorišta koji se obilježava 27. marta, igrana je predstava i u Trebinju. Riječ je o pozorišnom ostvarenju "Matičar" u izvođenju mladih glumaca sa Akademije umjetnosti u Banjaluci.


Predstva "Matičar" je tek oživjela, ovo je njeno šesto izvođenje, a rađena je prema tekstu Duška Premovića. Riječ je o diplomskom ostvarenju Milice Dimitrić. Radnja moderne komedije smještena je u čekaonici matične službe, gdje će se sudbine dva potpuno različita lika ukrstiti na zanimljiv i komičan način.
- Ženski lik je iz seoske sredine, muški iz gradske, to je sudar svjetova. Priča je u stvari ljubavna, ali ništa nije nemoguće, pokazalo se, ako čovjek vjeruje u dobro - kaže Milica Dimitrić, studentkinja Akademije umjetnosti u Banjaluci.
Izvođenjem predstave "Matičar", Svjetski dan pozorišta obilježen je na simboličan način i u Trebinju, sa željom da ovaj grad doživi procvat i u tom smislu, kažu budući glumci. Međutim, o budućnosti pozorišta u Republici Srpskoj, nemaju baš optimističan stav.
Marko Nedeljković, student Akademije umjetnosti u Banjaluci, kaže da budućnost pozorišta i nije baš svijetla, jer na nju utiču mnoge druge stvari koje nemaju veze sa umjetnošću.
Studenti završne godine akademije su u klasi Željka Mitrovića. Dolaze iz tri različita grada, a Banjalučanka Milica Dimitrić radi i kao profesorka viole u Muzičkoj školi u Trebinju.


RTRS