U Trebinju su gradski oci ponudili rješenje za obnovu oronulih zgrada i stanova. Svjesni da su mnogi objekti izgubili svoj sjaj, ali i da renoviranje dosta košta formirali su posebno preduzeće “Radnik” koje po povoljnijim cijenama vrši brojne popravke.


Zahvaljujući baš njihovim radnicima, za malo novca, jedna od zapuštenih zgrada u Bregovima dobila je sasvim novi izgled.
“Bilo je prljavo, zidovi su biili katastrofalni. Stavrno ko god dođe svi su se čudili. Ja sm zadovoljna kako su ti momci to odradili, to nije rađeno dugo. Mi smo se doselili 1995. godine od tada nije”, kaže Slavica Cvek, stanar jedne od zgrada.
Od farbanja, krečenja, popravke vrata, prozora, pa sve do najsitnijih zanatskih radova i čišćenja, usluge su koje nudi novo gradsko preduzeće. Pored etažnih vlasnika, “Radnik” će biti na usluzi svim trebinjskim domaćinstvima. Nisu zaboravljeni ni socijalno ugroženi za koje će radovi i popravke biti potpuno besplatni.
“Samo preduzeće ima za cilj dva kolosjeka. Prvi kolosjek je pružanje besplatne pomoći socijalano ugroženom stanovništvu, govorimo o zanatskim dijelatnostima, a drugi kolosjek je strogo komercijalni kolosjek, gdje ćemo mi nuditi svoje usluge po dosta povoljnijim usovima nego što su sada trenutno”, ističe Lazar Prcović, direktor “Radnika”.
Uz više nego skroman početni kapital od 2.000 maraka, “Radnik” očekuje podršku iz gradske kase, ali i samoodrživu budućnost. Od planiranih petnaest zaposleno je šest radnika. Za sada, kažu, interesa Trebinjaca za njihove usluge ne manjka. Nadaju se da će upravo oni stvoriti sasvim novu sliku Trebinja u kojoj će i stare i nove zgrade sijati istim sjajem.


ATV