Nesvakidašnja priča iz Trebinja. Radnik trebinjskog komunalnog preduzeća, Rajko Bovan pronašao je, u bačenom dušeku, veću sumu evra i vratio je vlasniku. Svima koji bi uradili drugačije, poručio je "pošteno radi i dobru se nadaj".


Sve se odigralo juče, kada je Rajka, usplahirenim glasom, telefonom pozvala nepoznata žena, i rekla mu da je bacila dušek s novcem.
"Ja sam zavukao ruku kad koverta s parama. Puna para, bila je rupa, ja sam zavukao ruku puna koverta evrića", govori Rajko Bokan.
Rajko je izbrojao četerdeset novčanica od stotinu evra, a novčanice od pedeset evra, kojih je bilo više, nije brojao. Osim što radi u Komunalnom preduzeću, za porodicu zarađuje i prikupljanjem sirovina.

"Srećom, mogla je izgorjeti, žena je zvala na vrijeme. Njeno je, nije moje- ko zna s kakvom mukom su zarađene", kaže Bokan.
Nije želio da otkrije identitet vlasnika novca, koji su, nezvanično, prije Rajkove adrese, za starim dušecima tragali po gradskoj sanitarnoj deponiji.
Nezvanično, riječ je o starijem bračnom paru, od kojih je jedno od njih, krijući, štedjelo bez kamata, u slamarici.
Trebinjci su za priču o novcu u dušeku saznali iz medija i pozdravljaju Rajkov gest. Već su danas smislili i stih - "Ništa banka, štedi kod Rajka".
Vlasnica "tajne koverte" nagradila je Rajka. Nešto slično mu se desilo prije rata, dok je živio u Konjicu, kada je, čisteći putnički autobus, pronašao i vlasniku vratio novčanik pun novca.


RTRS