U Trebinju je večeras počeo 2. Srpski filozofski simpozijum u organizaciji Srpskog filozofskog društva, a pod pokroviteljstvom Grada Trebinja.


„Šta je granica“ tema je ovogodišnjeg trodnevnog skupa, koji je u Muzeju Hercegovine okupio renomirane filozofe iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.


„Ovaj pojam može da se posmatra sa različitih aspekata – ontološkog, teorijsko-saznajnog, etičkog, ali i etničnog i političkog, što je za nas danas na ovim prostorima veoma važno“, ističe predsjednik naučnog odbora Srpskog filozofskog simpozijuma dr Aleksandar Lukić, dodajući da će Trebinje u naredna tri dana biti centar okupljanja filozofa svih srpskih zemalja.


Granica kao „domen neke stvari“ i „ono što razlikuje određeno i ograničeno nasuprot bezgraničnom, beskonačnom ili nesamjerljivom“ za profesora dr Draga Đurića sa Filozofskog fakulteta u Beogradu pojam je sa vrlo bogatom tradicijom u filozofskom razmatranju – još od Euklida i geometrije do savremenih teorija.


„Šta, recimo, znači granica strpljenja ili granica morala? Vrlo je širok raspon kojim se proteže ovaj pojam i nadam se da ćemo ovih dana uspjeti da kažemo nešto više o tome i da će to publici biti zanimljivo“, ističe Đurić.


Još od antičke konstitucije cjelokupne vaseljene, granica je jedan od ključnih ontoloških pojmova, a u teoriji saznanja označava ono što ograničava smisao nečega, dodaje prof. dr Irina Deretić sa Filozofskog fakulteta u Beogradu.


„Dolazimo do trećeg značenja – granice kao mjere u ljudskom ponašanju. A onda i do četvrtog koji nas ovdje sve boli – a to je politička granica između dva ista naroda. Ta granica poprima jednu vrlo konkretnu dimenziju u našem iskustvu, postaje međa koja razdvaja nas od vas, a što neće, nadam se, tako biti i u budućnosti – jer mi smo jedno“, ističe Deretićeva.


Pojam granice, dodala je ona, veže se i za najdublje drame koje određuju čovjeka – takozvane granične situacije kao što je suočavanje sa smrću ili očajem, a što je takođe tema jednog od priloženih radova.


Smatra da je Trebinje, kao grad kulture i na raskrsnici civilizacija, idealno mjesto za susrete srpskih filozofa, a otkriva i zašto je jug Hercegovine za nju privatno važan – njeno porodično porijeklo je iz Trebinja, grada u kojem njen otac prof. dr Jovan Deretić, autor kapitalnog djela „Istorija srpske književnosti“, ima i svoju ulicu.


Uz brojne sesije i generalnu debatu, na simpozijumu je planirana i promocija zbornika radova nastalih na prošlogodišnjem, prvom skupu na temu „Filozofija i sloboda“, koji je održan povodom druge godišnjice smrti prof. dr Sima Elakovića, znamenitog srpskog filozofa, profesora na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, rodom iz Hercegovine.


RT