"Herceg fest" u Trebinju - Foto: SRNA
Turizam u Trebinju je u ekspanziji, a grad se trudi da posjetiocima ponudi nove sadržaje, izjavio je zamjenik trebinjskog gradonačelnika Dražen Bošković i naglasio da je ulaganje u infrastrukturu preduslov za turistički, ali i cjelokupni privredni razvoj grada.

- Različitim aktivnostima uspjeli smo promijeniti turističku sliku Trebinja, koje na raspolaganju ima više od 3.000 registrovanih kreveta - naveo je Bošković, saopšteno je iz Gradske uprave.

On je iskustva grada Trebinja iz oblasti investicionog upravljanja podijelio na panel sesiji "Ravnomjerni razvoj Republike Srpske", održanoj tokom dvodnevne konferencije Investiciono-razvojne banke Republike Srpske /IRB/ "Invest Srpska: Mogućnost investiranja u Republiku Srpsku", održanoj u Laktašima.

Bošković je napomenuo da je prvi put izrađena Strategija razvoja turizma grada Trebinja, koja predviđa različite projekte, a poseban fokus je na razvoju ruralnog turizma, jer je tu prepoznat značajan potencijal i konkurentnost Trebinja na turističkom tržištu.

On ističe da je u Trebinju prvi put 2019. godine ostvareno više od 100.000 noćenja i dodao da je realizovan niz infrastrukturnih projekata, od ulaganja u putne komunikacije, izgradnju obilaznica i gradskih saobraćajnica, magistralnog puta Trebinje – Ljubinje, zatvorenog bazena, projekta rehabilitacije Starog grada, do ulaganja u Duhovni centar Mrkonjići, čija je izgradnja realizovana uz podršku Vlada Srbije i Republike Srpske.

Bošković je istakao da nisu izostala ni značajna ulaganja u poljoprivredu u Trebinju, gdje je prije samo nekoliko godina bilo 350 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, a danas ih je više od 700.

- Svakom od ovih gazdinstava na usluzi je naš Agrarni fond, koji je i osnovan s namjerom da investicije lakše dođu do krajnjih korisnika - poljoprivrednika i da upravo oni osjete efekat tih ulaganja - naglasio je Bošković.

On je naveo da Agrarni fond grada Trebinja sada ima više od 2.000 korisnika, a "Hercegovačka kuća", koja je takođe osnovana radi jačanja lokalne poljoprivrede, posluje i otkupljuje proizvode od više od 100 lokalnih trebinjskih gazdinstava.

Grad Trebinje izgradio je i sistem za navodnjavanje, kojim je obuhvaćeno više od 80 odsto obradivih površina.

Kada je riječ o mogućnostima novih ulaganja, zamjenik gradonačelnika je ocijenio da su dobri partnerski odnosi i umrežavanje veoma bitni za dalji privredni razvoj Trebinja i Republike Srpske.

Bošković je istakao da je Trebinje do sada realizovalo niz projekata u saradnji sa različitim domaćim i međunarodnim organizacijama, pri čemu je Gradska uprava takođe snosila dio projektnih troškova.

- Na vrijeme smo prepoznali mogućnosti koje nude organizacije poput UNDP-a, švedske organizacije SIDA, Vlade Švajcarske, Njemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, kao i mogućnosti koje pružaju EU fondovi, odnosno projekti prekogranične saradnje i drugi donatori - rekao je Bošković.

Kao važan partner Trebinja on je posebno izdvojio vlade Srbije i Republike Srpske, koje su pružile podršku brojnim projektima u oblasti privrede, turizma, infrastrukture, obrazovanja, kulture, sporta.

On je ukazao i da lokalne zajednice snose znatnu odgovornost za svoj razvojni put, jer su upravo one nosioci brojnih aktivnosti.

Zamjenik gradonačelnika je ocijenio da su u budućem periodu u svim lokalnim zajednicama neophodna značajnija ulaganja u unapređenje ljudskih resursa i poboljšanje demografske slike.