Svečanim defileom učesnika i nastupom u Dučićevoj ulici počeo je 13. sabor folklora u organizaciji KUD-a “Hercegovina” iz Petrovog Polja i 4. Međunarodni festival folklora koji zajedno priređuju Turistička organizacija grada Trebinja i organizacija “Blue Diamond Events” iz Beograda.



Tradicionalna smotra folklora ove godine, pored kulturno-umjetničkih društava iz Trebinja – „Hercegovine“, „Alat Svislajona“ i ANI „Jovan Dučić“, ugostila je i društva: „Kosovski božur“ iz Kosovske Mitrovice, „Abrašević“ iz Čačka, „Igalo“ iz Igala, „Zora Hercegovine“ iz Bileće, „Nevesinje“ iz Nevesinja, ansambl baletske škole „Lujo Davičo“ iz Beograda, kao i društva iz Grčke, Bugarske, Litvanije i Poljske, dok su specijalni učesnici pobjednici Sabora trubača u Guči.
Opanke nisu domaćim ansamblima dozvolile da učestvuju u defileu i igri po kiši, ali vremenske prilike nisu spriječile da gosti iz Grčke, Bugarske, Litvanije i Poljske u Dučićevoj ulici Trebinjcima predstave raznolikost svojih tradicionalnih nošnji i ponešto od od pjesme i igre svojih zemalja. Prema programu smotre, koncert svih učesnika biće održan večeras u sportskoj dvorani u Bregovima, sa početkom u 19 časova. Ulaz je slobodan.
Direktor Turističke organizacije grada Trebinja Marko Radić kaže da ovakve manifesticije znače puno za trebinjski turizam jer su folklorna društva, koja su ove godine pristigla iz šest zemlja, uvijek i svojevrsni ambasadori svojih naroda.
Nama je cilj da ih ugostimo najbolje što znamo, da se ovdje lijepo provedu i zabave. A oni se svi vraćaju u svoje zemlje i prepričavaju svojim prijateljima svoje doživljaje – i to je najbolji način reklame. Nadam se da ćemo ih vidjeti i kao turiste ovdje“, ističe Radić.










Radio Trebinje/foto TO Trebinje