Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da je osoba kod koje je prilikom testiranja u Stocu potvrđen virus korona smještena u karantin u Studentski dom, da je imala određene kontakte u Trebinju koji se sada istražuju i koji će u toku dana biti testirani.tb.jpg

Ćurić je, nakon sjednice gradskog Štaba za vanredne situacije, izrazio zahvalnost vlasnicima trebinjskih portala koji su privremeno onemogućili komentarisanje, ističući da je u prethodnom periodu tim putem određen broj pojedinaca, ne shvatajući ozbiljnost situacije, pokušao da uvjeri posjetioce tih medija da ono što se radi protiv pandemije virusa korona nije dobro ili da se ne radi na dobar način.

„Imate situaciju da su pojedini svjetski priznati stručnjaci (prim. aut. dr Predrag Kon) željeli da odustanu zbog takvih komentara“, naveo je Ćurić.

On je pozvao sve građane Trebinja da predstojeće vaskršnje praznike proslave u svojim domovima, poštujući sve mjere republičkog i gradskog štaba za vanredne situacije.

Epidemiolog Jelena Durić kazala je da su kontakti oboljelih u kućnoj izolaciji, da je njihov test na novi virus korona bio negativan, ali da je veoma važno da poštuju priopisanu mjeru izolacije, jer postoje slučajevi gdje je ponovljeni test bio pozitivan nakon određenog perioda.

Govoreći o Trebinjki koja je zaražena virusom korona, Durićeva je istakla da su njeni kontakti istraženi i da će u toku dana biti testirani.

„Iako još uvijek nismo dobili zvaničnu potvrdu od ustanove u kojoj je radila, smjestili smo je u karantin, gdje se nalaze i ostala lica zaražena virusom korona“, navela je Durićeva.

Direktor trebinjske Bolnice primarijus doktor Ljubica Miljanović istakla je da su u ovoj ustanovi smještena četiri lica koja su pozitivna na virus korona.

Prvozaraženi Trebinjac je istog zdravstvenog stanja kao i na dan prijema, a njegova klinička slika je teška s obzirom na to da potvrđeni virus prate i druga oboljenja.

„Primljen je i jedan mlađi pacijent sa teškom kliničkom slikom, dok se druga dva pacijenta osjećaju dobro i imaju lakšu kliničku sliku“, navela je Miljanovićeva.