Na konkursu za srednjoškolce „Zašto je kultura (meni) važna?“, koji je raspisalo Ministarstvo prosvjete i kulture RS u saradnji sa Republičkim pedagoškim zavodom nagrađen je film maturantkinje trebinjske gimnazije Sare Deretić, dok je na polju muzike nagrada pripala učenici drugog razreda Muzičke škole Trebinje Anji Riđešić.


„Ovaj film mi je pružio nezaboravno iskustvo, kao i priliku da se zabavim sa svima. Nagrada mi puno znači, prije svega zato što nisam imala nikakva očekivanja, jer je ovaj film amaterski, snimljen je telefonom. Veoma sam srećna zbog prilike da učestvujem u ovoj radionici, jer smatram da je to dobra prilika da naučimo nešto novo. Ništa ne bi bilo moguće bez pomoći mojih prijatelja gimnazijalaca i mog mentora, profesora Veselinke Kulaš“, kaže Sara Deretić.


Profesor Veselinka Kulaš ističe da je, i pored skromnih uslova stvaranja, Sarin film u potpunosti odgovorio zahtjevima teme i žanra.


„To je film-esej o značaju kulture, čije su žanrovske osobine subjektivnost i fragmentarnost, ali i harmonija između verbalnog i vizuelnog aspekta. Ostvarena je i fina mjera između angažovanosti i umjetničke sugestije. Svi koji su makar malo doprinijeli ovoj ‘priči’ snimanje su doživjeli kao igru i izazov, jer se niko nije do sada bavio filmom, i zadovoljni su ishodom – uprkos skromnim uslovima i sredstvima kojima je ‘ekipa’ raspolagala. Drago mi je što će Sara imati mogućnost učestvovanja u kreativnoj radionici u Andrićgradu“, ističe Kulašova.


Talentovani pijanista Anja Riđešić raduje se novoj nagradi, koja joj je pripala za izvođenje kompozicije Franca Lista.


„Na početku godine dobili smo obiman program, među kojima je i etida ‘Gnomenrajgen’ Franca Lista, koju sam, uz podršku profesora Jelene Ratković, dugo vježbala i poslala sam snimak na konkurs. Njima se moje izvođenje svidjelo i izabrana sam da budem učesnik umjetničke radionice koja će biti održana od 3. do 6. aprila u Višegradu. Nagrada mi puno znači jer ću upoznati nove prijatelje i naučićemo nešto novo“, kaže Anja.


Našu mladu sugrađanku krajem ovog mjeseca očekuje nastup na republičkom takmičenju muzičkih škola u Prijedoru, a sudeći prema njenim dosadašnjim brojnim nagradama, odlični rezultati neće izostati.


Izvor Radio Trebinje