U Osnovnoj školi "Jovan Jovanović Zmaj" danas su predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske održali predavanje o temi "Onlajn igrica `Plavi kit`" na kome su učenici upoznati o opasnostima ove internet igrice.
Osnovci kažu da znaju za ovu igricu i koje su njene posljedice, ali da nisu došli u iskušenje ni da pokušaju da je igraju.
Profesor kriminalistike na banjalučkoj Policijiskoj akademiji Aleksandar Miladinović kaže da u Republici Srpskoj nije registrovan nijedan slučaj samopovređivanja djece uzrokovanog "Plavim kitom".
"Pravila koja vrijede u stvarnom svijetu vrijede i u virtuelnom i tako se treba i ponašati", poručio je osnovcima Miladinović, upozoravajući ih na maksimalan oprez.

On kaže da se ovakva edukativna predavanja održavaju u cijeloj Republici Srpskoj da bi djecu upozorili na igricu "Plavi kit“, ali i na druge opasnosti koje vrebaju na internetu.
Miladinović je istakao da su ugroženi i djeca i odrasli kada uđu u virtuelni svijet, ukoliko nisu dovoljni upoznati kako se ponašati.
"Možda su djeca ugroženija, jer ne znaju kako da se zaštite", rekao je on.
Učenici Irina Kapor i Jovan Vukoje kažu da su od starijih drugara čuli kakva je igrica "Plavi kit", ali da znaju da ne smiju da je igraju, "jer ima opasne zadatke".
SRNA