Petočlana delegacija Gimnazije „Jovan Dučić“ iz Trebinja, ovih dana, boravila je u Temišvaru, u Rumuniji, na 4.Susretima evropskih gimnazija.


Mišo Pešić, direktor Gimnazije „Jovan Dučić“, Predrag Milošević, profesor matematike i informatike i učenici trećih razreda Milica Begenišić, Sanja Tica i Marko Šakotić, kao jedini predstavnici iz RS, proveli su tri dana u ovom rumunskom turističkom gradu. Predstavili su naš grad, njihovu školu, a upoznali su se sa radom gimnazija iz Rumunije, Mađarske, Makedonije, Slovenije i Srbije.
Tema ovogodišnjih susreta bila je Školski parlamenti ili Savjeti učenika
Mišo Pešić kaže da su razmijenili iskustva o načinu funkcionisanja Savjeta učenika u drugim školama. Problemi svih su, navodi, isti.
„Čuli smo šta je to što oni rade, na koji način oni animiraju učenike kako bi što više učestvovali u životu i radu škole. Potrebno je što više đaka uključiti u rad Savjeta učenika. Neke od ideja su da u okviru savjeta učenika postoje određeni timovi za razne oblasti, kao što su sportske, kulturne, humanitarne, pa je to nešto što ćemo primijeniti u narednom periodu“, ističe Pešić.


Trebinjci su posebno oduševljeni koliko se u Rumuniji čuva srpska tradicija, vjera i kultura. U Temišvaru postoji i Srpska osnovna i srednja škola, koje pohađa oko 200 učenika srpske nacionalnosti.
„Ono što je za mene fascinantno jeste da u Temišvaru postoji srpska škola, koja i dan-danas njeguje srpsku tradiciju, kulturu i običaje. Mi smo bili njihovi gosti. Oni su škola koja radi na srpskom jeziku, po mađarskim nastavnim planovima i programima. Njihovi profesori i direktori su bili naši domaćini, a bili smo smješteni u Udruženju Srba Rumunije“, kaže Pešić.
Naredne godine domaćin Susreta evropskih gimnazija je Gimnazija „Jovan Dučić“ iz našeg grada. Potrudiće se da budu dostojni domaćini.
„Na susretima učestvuje pet država, svake godine se povećava broj, prošle godine su bile i neke škole iz Danske i Norveške. Mi smo sljedeće godine domaćini i potrudićemo se da i mi pozoveme neke nove škole, da budu iz Evropske unije, kako bi ta iskustva koja imaju škole sa raznih prostora bila primljena k znanju i kako bi se iz tih iskustava izvuklo nešto korisno za naš budući rad. Nadamo se da ćemo biti dobri domaćini“, ističe Mišo Pešić.
U Temišvaru su predstavnici trebinjske gimnazije posjetili brojne kulturno-istorijske, vjerske i obrazovne ustanove i objekte.
Radio Trebinje