U Nišu je danas otvoren Međunarodni sajam turizma i aktivnog odmora, na kome učestvuje 100 izlagača iz Srbije, Grčke i Republike Srpske.Republiku Srpsku na 18. sajmu predstavljaju Turistička organizacije Republike Srpske /TORS/ i turističke organizacije gradova Banjaluke i Trebinja.
"Za nas su sajmovi u Srbiji od velike važnosti jer 60 odsto turista dolazi iz te države", rekao je za Srnu Milorad Damjanović iz TORS-a.
Dragana Minov iz Turističke organizacije Trebinja potvrđuje interesovanje gostiju iz Srbije za destinacije u Hercegovini i navodi da je to vidljivo po broju noćenja koja se iz godine u godinu povećavaju za oko 20 procenata.
"Na sajmu u Nišu predstavljamo kompletnu turističku ponudu grada Trebinja", dodala je ona.U okviru sajamske ponude grada Trebinja posebno mjesto obezbijeđeno je za Muzej Hercegovine. Sekretar muzeja Slađana Delić kaže da su prvi put na sajmu, a da je cilj da turistima iz Srbije približe trebinjski Muzej.
U Muzeju posjetioci mogu da vide osam stalnih postavki - arheološku, etnografsku, Dučićevu zbirku, memorijalnu izložbu slika Atanasija Popovića, gradsku kuću sa kraja 19. i početka 20. vijeka, kulturno-istorijski razvoj trebinjskog kraja od 10. do prve polovine 20. vijeka i dva legata slikarke Milene Šotre i vajara Radovana Ždrala pod nazivom "Kamenov svet".

Na sajmu, uporedo sa ponudom turističkih aranžmana, posjetioci obilaze i Sajam vina i gastronomije, kao i Sajam suvenira i etno-stvaralaštva.
Najavljeno je da će na sajmu biti promovisana dva najveća srpska festivala – Festival trubača u Guči i novosadski festival "Egzit".
Niški sajam je, nakon Beogradskog, najpresprektivniji sajam u oblasti turizma u Srbiji. U naredna tri dana očekuje se da ga posjeti oko 5.000 ljudi.
Srna