Stevandić-Šausberger - Foto: Ustupljena fotografija

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić potpisao je danas u Salcburgu sa predsjednikom Instituta regiona Evrope Francom Šausbergerom Opšti sporazum o saradnji između Narodne skupštine Republike Srpske i Instituta regiona Evrope kojim je definisana međusobna saradnja u oblastima privrede, politike, nauke i kulture.

Stevandić je najavio održavanje Parlamentarnog foruma u Banjaluci od 26. do 28. aprila, u organizaciji Narodne skupštine Republike Srpske.

- Na forumu očekujemo prisustvo brojnih funkcionera i parlamentarca iz Evropske unije, zemalja regiona i BiH - rekao je Stevandić.

On je istakao da je potrebno ubrzati proces evropskih integracija i dodao da bi evropske institucije trebalo da se bolje upoznaju sa politikom koju vodi Republika Srpska, a koja se zasniva na održavanju mira i međusobnom razumijevanju.

- Potrebno je učiniti sve da se etablira ustavni položaj Republike Srpske i da se zaštite njene vrijednosti, koje su u potpunoj saglasnosti sa vrijednostima Evropske unije - rekao je on i zahvalio se Šausbergeru na razumijevanju i podršci.

Šausberger je izrazio zadovoljstvo zbog potpisanog sporazuma, ističući da je krajnji cilj i ove saradnje što brže članstvo BiH u Evropskoj uniji.

- Posebno nam je drago što možemo zajednički da radimo na tome da Republika Srpska i BiH pristupe Evropskoj uniji, jer jasno je da dijelimo zajedničke vrijednosti - naveo je Šausberger, a saopšteno je iz Narodne skupštine Republike Srpske.