Dom penzionera u Trebinju - Foto: RTRS

Stanovništvo nam je u prosjeku sve starije, i sve je više ljudi u trećem životnom dobu kojim je potrebna tuđa njega i pomoć. Zato ne treba da čudi što za smještaj u domove za stara lica postoje liste čekanja, a sa povećanjem opštih troškova, rastu i cijene smještaja u gerontološkim ustanovama.

Neki domovi za stara lica već od prvog januara imaju nove cijene. U svakom slučaju , sa prosječnom penzijom koja u Srpskoj iznosi 541 KM, bez subvencija, nije moguće platiti ni onaj najjeftijiji smještaj u staračkom domu, čija cijena u prosjeku iznosi između 800 i 900 maraka.

- Ove cijene su na snazi od maja prošle godine, međutim ukoliko ovako nastavi, moraćemo ih povećati da zaštitimo i naše radnike - rekao je direktor JU Dom penzionera Trebinje Rajko Ćapin.

Korisnici usluga kažu da za novac kojim plate dom imaju dobre uslove i adekvatnu njegu.

- Zadovoljni smo, mislim da je kvalitet usluga dobar - rekla je korisnica Doma penzionera u Trebinju Anđelija Đurđević.

Povećanje opštih troškova, ali i rast najnižih plata, razlozi su zbog kojih od prvog januara u jednom od privatnih domova za stare u Prijedoru imaju nove, veće cijene.

- Grijanje, voda, režije sve je poskupilo. Tako da smo morali i mi korigovati cijene - izjavio je direktor Doma za stara lica "Drinić" Prijedor Aleksandar Drinić.

Na isti korak odlučili su se i u Bijeljini. Dugo su se cijene održavale na istom novou, ali inflacija i opšta poskupljenja dovela su do toga da su u posljenjih godinu dana cijene povećavali dva puta.

- Od 1. januara smo morali da poskupimo usluge, sa 1.000 pa do 1.300 maraka - navela je upravnica Doma za stara lica "Lenkom" Bijeljina Dragan Vidaković.

Korisnicima je najvažnije da se zadrži kvalitet usluga, i da u ugodnom okruženju provode starost. Oni domovi koji već nisu podigli cijene, najavljuju poskupljenje već od prvog marta. Kažu, na to su primorani kako bi sačuvali stabilnost poslovanja, ali i ispunili obaveze prema radnicima.