Rijeka Sava - Foto: SRNA

U Gradišci je danas proglašen prvi stepen redovne odbrane od poplava nakon što je vodostaj rijeke Save dostigao 700 centimetara, izjavio šef gradskog Odsjeka civilne zaštite Slobodan Knežević.

Knežević je naveo da će vrh najavljenog plavnog talasa sutra proći kroz Gradišku, ali ne bi trebao ostaviti ozbiljnije posljedice, s obzirom na to da su retenzije na hrvastkoj strani prilično prazne i mogu da prihvate vodu.

- Prateći stanje uzvodno, rijeka Sava će još par dana sigurno rasti i u Gradišci dostići nivo 730 cenimetara, kada se proglašava drugi stepen redovne odbrane od poplava, nakon čega se očekuje stagnacija i pad vodostaja - rekao je on.

Knežević je istakao da je Civilna zaštita u Gradišci u pripravnosti od početka obilnih padavina koje su izazvale djelimično izlivanje planinskih rječica Lubine, Javlanice i Vrbaške, navodeći da su se ove rječice povukle u korita, ali su još poplavljeni usjevi.

On je rekao da se rijeke Sava prilikom vodostaja od 700 centimetara izliva samo u nebranjeno područje u selima Gašnica, Bistrica i Vrbaška, te da se ni u narednim danima ne očekuju veći problemi sa poplavama.