Na području Trebinja veliko je interesovanje za javni poziv za korišćenje bespovratnih sredstava za zapošljavanje u ovoj godini. Poslodavce najviše interesuje program zapošljavanja pripravnika, dok će i ove godine veliki broj nezaposlenih šansu tražiti u subvencijama za samostalno pokretanje preduzetničke djelatnosti.


U ovoj godini, u Republici Srpskoj posao će dobiti 2.548 lica po nekom od šest programa zapošljavanja kod poslodavca, ili samozapošljavanja, za šta je obezbijeđeno oko 10.733.000 KM.
Poziv “Zajedno do posla” za zaposlenje djece poginulih boraca i demobilisanih boraca VRS, nezaposleni iz ovih kategorija vide kao dobru šansu. Samo na području Trebinja još 86 djece poginulih boraca čeka na posao.
Poslodavci u Hercegovini najviše su zainteresovani za program zaopšljavanja pripravnika. Uz mala sredstva koja izdvajaju, ističu, dobijaju radnika a mladima daju šansu da nađu prvi posao.
U trebinjskoj filijali Zavoda nadaju se da će interesovanje biti veće nego prošle godine, kada je za zaposlenje 442 lica plasirano više od dva miliona KM. I ove godine očekuju najviše prijava za program samozapošljavanja, po kojem nezaposleno lice dobija 5000 KM za pokretanje preduzetničke djelatnosti.
– Glavna oblast je poljoprivreda, a 30 lica je prošlo obuku iz preduzetništva – kaže Dragan Popović, direktor trebinjske filijale.
Konkurs je otovren do 19. aprila, a javnim pozivom predviđeno je i finansiranje prekvalifikacije nezaposlenih. Novu šansu nezaposleni iz Hercegovine mogu potražiti i 21. aprila na Sajmu zapošljavanja- prvom od tri, koja su akcionim planom zapošljavanja Vlade Republike Srpske predviđena ove godine u Srpskoj.
Na učešće su pozvani nezaposleni sa evidencije filijale, te poslodavci iz Hercegovine i Crne Gore, koji će im u direktnom susretu ponuditi slobodna radna mjesta.


RTRS