U Istočnom Sarajevu predstavljen  projekat  “Pametne bašte”

U Istočnom Sarajevu danas je organizovan info-dan na kojem je predstavljen projekat “Sistem za monitoring i upravljanje proizvodnjom u zaštićenom prostoru – Pametna bašta”.


Info-dan organizovao je Poljoprivredni klaster “SRP”, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Poljoprivrednim i Elektrotehničkim fakultetima Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Božidar Popović rekao je da je cilj da formiraju prvi centar digitalne poljoprivrede u Republici Srpskoj, ali i cijelom regionu.

“Već smo obavili razgovore sa dva privredna društva koja su zainteresovana za proizvode koji će biti predstavljeni danas, kao i jedinistveni sistem za upravljanje plasteničkom proizvodnjom, te pozivamo nadležna ministarstva da se uključe i da podršku ovakvim projektima koji treba da rezultiraju realizacijom prvog centra digitalne poljoprivrede”, rekao je Popović novinarima.

Prema njegovim riječima, Elektrotehnički fakultet je, zajedno sa Poljoprivrednim, radio na realizaciji projekta gdje je kreirano mikroprocesorsko upravljanje sa parametrima iz plasteničke proizvodnje koji se svode na mjerenje temperature, vlažnosti zemljišta, pritiska i upravljanje svim uređajima koji su postavljeni u jedan ovako pametni plastenik.

Menadžer poljoprivrednog klastera “SRP”, koji je i nosilac ovog projekta, Željka Pejović napomenula je da je realizaciju projekta omogućilo Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske, koji su obezbijedili finansijska sredstva.

“Podržali su nas sa 7.360 KM i mislim da smo ovako udruženi napravili sjajnu stvar koja će sigutrno ući u jednu širu upotrebu. Na ovaj način dokazujemo da idemo u korak sa vremenom i da pratimo nove tehnologije koje će poljoprivrednim proizvođačima biti na prvom mjestu, jer će im olakšati i unaprijediti poljoprivrednu proizvodnju”, navela je ona.

Ona je pojasnila da će putem mobilne aplikacije korisnici u svakom momentu moći pristupiti podacima o stanju u plasteniku kada je riječ o vlažnosti vazduha i zemljišta u bašti, tempereturi, a moguće je i otvarati i zatvarati ventilaciju, navodnjavati, puniti kacu za vodu.

“Ne morate biti blizu, imaćete sve informacije. Planirana je i nadogradnja, ovo je tek početak jedne velike i dobre priče”, poručila je ona.

Pejovićeva je istakla da je do sada podržana nabavka plastenika za 548 prizvođača, što je veoma veliki broj, a sada će putem novog projekat READP, koji je počeo prošli mjesec, biti omogućimo zainteresovanim proizvođačima da nabave ovaj sistem i da na taj način unaprijede proizvodnju.

Prodekan za nastavu na Poljoprivrednom fakultetu Igor Đurđić izrazio je nadu da će projekat zaživjeti i da će biti mnogo zainteresovanih poljoprivrednih proizvođača.

“Osnovni cilj projekta je da se poboljša poljoprivreda, odnosno povrtlarska proizvodanja, a samim tim i da se poljoprivrednim proizvođačima pojednostavi posao. Poljoprivreda više nije kao što je nekada bila. Potrebno je pratiti moderne trendove koji su zaživjeli u svijetu”, konstatovao je on.

Profesor na Poljoprivrednom fakultetu Grujica Vico rekao je da je projekat realizovan na temu kreiranja prototipa jedne pametne bašte, sistema za onlajn monitoring i upravljanje plasteničkom proizvodnjom.

On kaže da je ovo jedna u nizu aktivnosti na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu iz oblasti digitalizacija poljoprivrede, te da je kreiran interdisciplinarni tim istraživača sa poljoprivrednog i Elektrotehničkog fakulteta.

“U posljednje dvije do tri godine uspjeli smo da kreiramo oko tri, četiri nova rješenja koja su specifična jer su prihvatljiva i najmijenjena malim poljoprivrednim gazdinstvima i gazdinstvima u brdsko-planinskom području.

Postoje razna IT rješenja u poljoprivredi, ali je većina njih namijenjena za velika poljoprivredna gazdinstva, a specifičnost našeg proizvoda je u tome što je prilagodljiv za gazdinstva kakva su na našim prostorima”, rekao je on.

Vico je napomenuo da postoji veoma dobra povezanost fakulteta sa poljoprivrednicima i ostalim subjektima i da im dolaze sa problemima koje rješavaju na ovaj način.