Biblioteka 1(1).jpg (514 KB)

U Narodnoj biblioteci Trebinje, danas je upriličeno druženje učenika Osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj” sa književnicima iz Srbije Dejanom Aleksićem i Gordanom Timotijević.

Dejan Aleksić, pjesnik, dramski pisac i stvaralac književnih djela za djecu je objavio deset pjesničkih knjiga, knjigu drama, jedan roman i preko dvadeset knjiga za djecu. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada za poeziju. Kao autor knjiga za djecu, zastupljen je u čitankama i obaveznoj lektiri za osnovnu školu.

Voli neposredne susrete sa djecom jer je to, kako ističe, način da dobije povratnu informaciju o tome šta od književnosti koja je namijenjena djeci danas očekuju.

“Ovo su prilike da vidimo kako je moguće danas savremenom piscu da bude zanimljiv generacijama mladih čitalaca koji odrastaju uz neke druge medije. Knjiga je spor medij koji traži posebnu koncentraciju, posebno vrijeme, uslove, ali mi smo tu da odbranimo čast, mjesto i značaj knjige u svakodnevnom životu savremenog djeteta”, naveo je Aleksić.

Daje i odgovor na pitanje koliko je teško danas pisati za djecu.

“Što bi rekao Duško Radović-pisati za djecu je isto kao pisati za odrasle samo malo teže. Jedan zagonetan odgovor koji od nas traži da pokušamo da promislimo u čemu je tajna tog teže. Vjerovatno je i on mislio na onu vrstu odgovornosti koja se postavlja pred pisce za djecu, jer stvaralac književnosti namijenjene odraslima, nema tu vrstu opterećenja, obično piše za sebe i hipotetičko drugo lice, ponekad razmišljajući o čitalačkoj publici, ali pisac za djecu mora aktivno da razmišlja o čitalačkoj publici jer zna da se obraća mladom čitaocu, koji tek treba da formira svoje književno-estetske kriterijume. On učestvuje u jednoj vrsti obrazovnog i vaspitnog procesa”, pojašnjava on.

Gordana Timotijević piše romane i priče za djecu, a njena djela su zastupljena u raznim antologijama, izborima i čitankama. Glavni junak njenih priča je priroda.

“Sve se dešava u prirodi. Ja se trudim da u mojim knjigama bude dosta lijepih stvari. Da se dešavaju samo lijepe stvari jer mi se čini da su danas djeca u takvom okruženju da vrlo često doživljavaju i nešto što nije lijepo. Vođena, sigurno, onim što sam u djetinjstvu čitala i što je mene fasciniralo, opčinjavalo i u šta sam vjerovala, to mi je puno značilo. Da pobjegnem u taj svijet i sretnem neke junake koje ne mogu da sretnem u stvarnosti. Vjerovatno sam se zato i odlučila za ovakav način pisanja. Moje knjige se razlikuju po tematici i po kompoziciji. Treba zainteresovati djecu, ukusi su različiti, tako da stalno treba nešto mijenjati”, navodi Gordana Timotijević.

Dunja Milidragović, učenica trećeg razreda Osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj” voli da čita.

“Omiljene knjige su mi basne, “Ježeva kućica”, a volim da čitam i stripove. Volim da razgovaram o poukama kojima nas uče basne”, kaže Dunja.

O knjigama smo razgovarali i sa Martom Milićević, takođe, učenicom trećeg razreda. Knjige i priče koje pročita voli da prepriča drugoj djeci. Njena omiljena knjiga je “Alisa u zemlji čuda”. A, za to ima poseban razlog!

“Zato što se ponekad i sama osjećam kao ona. Neke priče i basne koje ja pročitam, prepričam rodici koja živi u Njemačkoj i koja ne čita knjige kao mi u Trebinju”, rekla nam je Marta.

Djeca i pjesnici, uživali su u današnjem druženju, koje je upriličeno u okviru manifestacije “Dani Srbije u Republici Srpskoj”.

Biblioteka(1).jpg (499 KB)