U izdanju beogradske izdavačke kuće "Laguna", u petak, 28. aprila, izlazi knjiga Njegovog preosveštenstva episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija "Preko praga".
Riječ je o zbirci priča koje govore o sudbini malih ljudi u hercegovačkom podneblju s kraja burnog 20. vijeka.


"Kojim god putem da krenete kroz ovaj kraj, jedva ćete sresti čovjeka, bilo koje vjere ili nacije. Ipak tu i tamo sretnete ponekoga. Osim preplanulog lica i koščate građe, koja krasi sve jednako, bilo koje vjere da su, na vas će utisak ostaviti oči ovih ljudi. Nakon dužeg posmatranja čini se da su to oči pune bola", jedan je od odlomaka iz knjige.
U najavi izdavačke kuće "Laguna" navodi se da melanholičnom zbirkom priča "Preko praga" vladika Grigorije nesumnjivo ulazi u red darovitih pisaca iz BiH, koji svojom prozom nastavlja najbolju tradiciju pripovjedača na srpskom jeziku, od Petra Kočića do Zuke DŽumhura, Ive Andrića ili Meše Selimovića.
Iz "Lagune" ističu da, kada piše o pojedinačnim sudbinama savremenika, njihovim nesrećama, nesporazumima i zabludama, bolestima, bijedi i stranputici, vladika Grigorije izdvaja najsvjetlije trenutke njihovog života i nalazi najdragocenije crte njihovog karaktera, a kada piše o lopti, smijehu, vozovima, o brigama, moru ili manastirima, oživljava zaboravljene ili ispražnjene prostore, predjele i raspoloženja svog ratom opustošenog podneblja.
"Izvanredan psihološki portretista, autorski glas u ovoj knjizi uzdiže se iznad zlosrećnih podjela u narodu, prelazeći preko uskog i sebičnog praga svoje kuće, vjere i nacije, i daje nam svakim retkom svoje proze na znanje da će se ugledati na Andrićevu misao `Najveća planina koju čovjek mora preći je prag njegove sopstvene kuće`", navode iz "Lagune".
Vladika Grigorija, osim arhipastirskog rada, bavi se i pisanjem, a do sada je objavio "Dolazi čas i već je nastao" /besjede i razgovori, 2004/, "Lazar" /novela, 2008/, "Priča o starom kralju" /novela, 2009/ i "Radost života" /kolumne, 2010/.
Srna