Urbanistički građevinski inspektor iz Herceg Novog najavio je rušenje krstionice na Miholjskoj prevlaci kod Tivta za utorak, 2. april, jer je, kako se smatra, nelegalno izgrađena.


U rešenju inspektora Dragana Zejaka, u koje je Srna imala uvid, navodi se da će krstionica, koja je izgrađena na postojećoj ponti, u delu morskog prostora, na lokalitetu poznatom kao Ostrvo cveća, biti srušena 2. aprila u 9.00 časova.
Mitropolija crnogorsko-primorska SPC dobila je ovo rešenje iako su se nadali da rušenja neće biti nakon što su, po završetku ranije inspekcijske kontrole, podneli zahtev kako im je i savetovano.

Zbog rušenja krstionice, koja ima 11 metara kvadratnih, vernici su najavili okupljanje noć uoči 2. aprila.

Krstionica se nalazi u moru i predstavlja obnavljanje stare, izgrađene pre više od 11 vekova u sedištu prve Zetske episkopije Svetog Save, uspostavljene davne 1220. godine.

Tu se svakodnevno vrše krštenja i sve je više onih koji u letnom periodu žele da se krste pogružavanjem u more. Zbog toga je i odlučeno da krstionica bude obnovljena i postavljena na vodi.


Neposredno ispod ostataka manastira nalazila se manastirska stara ponta koja je ojačana, a na njoj je podignuta krstionica, izgrađena u skladu sa arhitekturom 9. veka i posvećena svetom Lovćenskom tajnovidcu Petru II Petroviću Njegošu.


Protiv Zejaka, čiji potpis je na rešenju o rušenju krstionice, prošle godine podnesena je krivična prijava zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio produženo krivično delo zloupotreba službenog položaja.


Krivičnu prijavu podneli su službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova - Odsek za suzbijanje privrednog kriminaliteta Sektora kriminalističke policije u Herceg Novom.


Izvor: Mondo