Novac - Foto: RTRS
Predsjednik Fiskalnog savjeta Republike Srpske Milenko Krajišnik izjavio je da inflacija u Srpskoj pokazuje dalju tendenciju rasta i da je najvećim dijelom riječ o uvezenoj inflaciji iz razvijenih zemalja sa kojima postoji značajni ekonomski odnosi.

- Zvanična inflacija od 16,1 odsto koju je objavio Republički zavod za statistiku pokazuje dalju tendenciju rasta, viša je nego u prethodnom mjesecu i to vidimo svakodnevno u kretanju cijena. Posebno cijene energenata i hrane imaju visoke stope rasta i to nije samo kod nas nego i u cijeloj Evropi - rekao je Krajišnik.

U tom kontekstu on je podsjetio da je u Njemačkoj rast cijena energenata oko 40 odsto, hrane oko 29 odsto, dodajući da time neminovno dolazi to toga da su cijene inputa, odnosno robe koju Srpska uvozi iz inostranstva, više i da to utiče na cijene ovdje i poskupljenje proizvodnje.

- Stopa inflacije od 16,1 odsto na ovom prostoru nije nešto što bi se moglo smatrati drastičnim, jer je bila i mnogo veća inflacija na ovim prostorima, međutim inflacija koja je prešla 15 odsto ima tendenciju da počinje sama sebe da hrani, odnosno da se pothranjuje - naglasio je Krajišnik za Srnu.

Prema njegovim riječima, inflatorna očekivanja su prisutna kod trgovaca, oni percipiraju buduće cijene i podižu cijene i onda kada za to nema pravog razloga.

Krajišnik je naveo da se na tom nivou može javiti i špekulativna inflacija protiv koje se treba boriti, ali da mala društva kao što je to Republika Srpska imaju vrlo malo instrumenata za tako nešto.

- Moja procjena je da, dok god ne dođe do uspostavljanja normalne međunarodne trgovine između velikih svjetskih igrača, prije svega mislim na EU i Rusiju, neće doći do smirivanja cijena. Nažalost, očekuje nas vjerovatno i dalji rast - rekao je Krajišnik.

Republički zavod za statistiku saopštio je juče da cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Republici Srpskoj, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u septembru ove godine u odnosu na prethodni mjesec u prosjeku su više za jedan odsto, dok su u odnosu na isti mjesec prethodne godine u prosjeku više za 16,1 odsto.

Godišnja inflacija u Srpskoj posmatrana u avgustu ove godine u odnosu na isti mjesec prošle godine bila je 15,6 odsto.