U toku je rekonstrukcija zgrade Bolince u Trebinju. Kroz projekat energetske efikasnosti rekonstruiše se fasada, sistem grijanja i hlađenja i krovna konstrukcija. Vrijednost radova je oko 1,4 miliona maraka.


Pacijente i zaposlene u Bolnici Trebinje više neće brinuti ni visoke ljetne, niti niske temperature u zimskim mjesecima. Nakon rekonstrukcije fasade, svih otvora i ugradnje savremenog sistema grijanje-hlađenje, imaće mnogo bolje uslove za boravak i rad u ovoj ustanovi.
Vaso Mijanović, direktor bolnice ističe da je najbitniji komfor pacijenata.
“Imali smo velikih problema. Zgrada datira iz 1964. i ovo je njena prva rekonstrukcija. Više neće biti problema sa grijanjem i halđenjem ustanove, a efekti će se osjetiti na uštedi električne energije koju trošimo”, kaže Mijanović.
Obnovom je obuhvaćeno oko 5.300 metara kvadratnih površine, a planirano je da se na rekonstruisanoj krovnoj konstrukciji postave solarni paneli. Radovi bi trebalo da budu završeni do 1. decembra.
Branko Dangubić, predstavnik izvođača radovaa, kaže da rekonstrukcija teče po dinamičkom planu i da će predviđeni rok biti ispoštovan.
“Usklađujemo se sa visokim temperaturama vazduha, radove počinjemo rano ujutro, ne remetimo pacijente i normalan rad bolnice. Stići će se sve kako je planirano i nadamo se neće biti kašnjenja“, kaže Dangubić.
Rekonstrukcija u skladu sa propisima energetske efikasnosti omogućiće značajne uštede električne energije. Utrošak bi se mogao smanjiti za 40 odsto.
Ukupna vrijednost radova je oko 1, 47 miliona maraka od čega Grad Trebinje, koji je prepozano značaj ovog projekta, učestvuje sa 280.000 maraka.
Projekat energetske efikasnosti realizuje Ministarstvo prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije RS. U Trebinju su, osim zgrade bolnice, ovim projektom obuhvaćene i zgrade Fakulteta za proizvodnju i menadžment, Studenstkog centra i Likovne akademije.


RTRS