Osnovna i srednja škola u Ljubinju decenijama muku muče sa septičkim jamama koje su ispod učionica, zbog čega đaci u jesenjim i zimskim mesecima udišu neprijatan miris.


Isti problem imaju i sportisti koji koriste sportsku dvoranu u ovom mjestu. Naime, zgrada škole urađena je pre više od tri decenije, a nakon što je Ljubinje dobilo kanalizacionu mrežu, prije skoro dvije decenije, priključci za ove objekte nisu urađeni.
Nekada su se septičke jame crpile nakon nekoliko mjeseci, a u poslednje vrijeme taj posao se mora obavljati i više puta mjesečno.
U Ljubinju nema cisterni pa se moraju naručivati iz susjednog Trebinja, a cijena po jednoj cisterni je oko 60 KM, što opterećuje školske budžete. Prema ranijim najavama ovaj problem je trebalo da bude riješen do početka proljeća.
Direktor Osnovne škole „Sveti Sava“ Pero Sikimić rekao je „EuroBlicu“ da još nema naznaka kada bi posao na priključivanju škola na kanalizacionu mrežu mogao početi.
– Nemam nikakvih informacija kad ćemo riješiti ovaj veliki problem u obrazovnim ustanovama. Do sada smo uspijevali da održavamo higijenu i nismo imali zdravstenih problema kod učenika koje mogu izazvati pune septičke jame, ali se nikada ne zna kad do toga može doći – kaže Sikimić. On navodi da su u poslednje vrijeme septičke jame crpili dva puta u petnaest dana.
Toalet u školi
– Nedavno sam insistirao da cisterna dođe u nedelju, jer kad sam vidio stanje prilikom obilaska škole morali smo taj problem riješiti u toku vikenda ili da đake vratimo kući u ponedeljak – objašnjava Sikimić.
On je kaže zatražio i pomoć od Ambasade Japana u BiH, iako ga je bilo i stid što je rješenje ovog problema tražio od najrazvijenije zemlje sveta. Međutim, navodi da je resorno ministarstvo ranije obećalo da će biti riješen problem ljubinjskih školaraca. Priključivanje obrazovnih ustanova na kanalizacionu mrežu koštalo bi oko 50.000 KM.
U opštinskoj upravi navode da će se, ukoliko se do ljeta ne nađu neka druga rješenja, kreditno zadužiti kako bi obezbijedila novac da se škole i dvorana priključe na kanalizacionu mrežu.
– Samo zahvaljujući dobrom održavanju higijene naša djeca se do sada nisu zarazila. Ne znam gde to još rade gradske škole koje nemaju riješen problem otpadnih voda i kanalizacije – rekla je „EuroBlicu“ majka jednog ljubinjskog osnovca.
Blic/Dubravka Čolović