Grad Trebinje jedina je lokalna zajednica u Republici Srpskoj koja u cijelosti finansira treću vantjelesnu oplodnju parova koji imaju problem sa sterilitetom, a zahvaljujući sredstvima koja se izdvajaju iz Fonda solidarnosti, četiri para su već iskoristila ovu mogućnost.



Snežana Misita, predsjednik Udruženja porodica sa problemom steriliteta "Bebe", koje djeluje na području istočne Hercegovine, uručila je danas gradonačelniku Trebinja Luki Petroviću zahvalnicu za nesebičnu pomoć koju Gradska uprava pruža parovima sa problemom steriliteta, dajući im mogućnost da se ostvare kao roditelji.



"Neizmjerno smo zahvalni gradonačelniku što je prepoznao naš problem i odlučio da sredstva iz Fonda solidarnosti usmjeri na adrese majki i, ne uslovljavajući ih starosnom granicom, unese sreću u njihove živote", rekla je Misita.
Ona je navela da od četiri para koja su u posljednje vrijeme iskoristila sredstva Fonda solidarnosti, dvije žene su već ostale trudne.
Misita je istakla da jedna vantjelesna oplodnja u Češkoj, gdje idu ovdašnji parovi, košta 4.600 evra, s tim da, ukoliko tada ne uspiju, imaju pravo na još dva pokušaja, i to po cijeni od 1.000 evra.
"Bračni parovi bez podrške Gradske uprave ne mogu samostalno da odu na vantjelesnu oplodnju jer to košta od 5.500 do 15.000 KM, u zavisnosti od toga sa kojim problemom se suočavaju", naglasila je Misita.
Ona kaže da u Udruženje na nivou grada Trebinje ima 117 porodica, odnosno imaju 51 bebu i devet trudnica.
Misita je dodala da rad Udruženja podržavaju i opštine Bileća i Nevesinje, te izražava nadu da će se na njih ugledati i Gacko, Berkovići i Ljubinje.

Petrović je rekao da Gradska uprava želi da podstakne rad Udruženja "Bebe" i da će ih i ubuduće podržavati jer svaka beba predstavlja bogatstvo za lokalnu zajednicu i njenu budućnost.
"Mi ćemo i ubuduće, u zavisnosti od prispjeća sredstava u Fond solidarnosti, izdvajati novac za treću vantjelesnu oplodnju, kako bi parovi mogli bez stresa da se podvrgnu tom zahvatu", naveo je Petrović.
Predsjednik Upravnog odbora Fonda solidarnosti Mirko Ćurić zahvalio je svim privrednicima koji su uplatili sredstva i na taj način omogućili da se neki od parova ostvare kao roditelji.
Ćurić je pozvao sve one koji žele da pomognu ovaj i slične programe, da uplate sredstva, naglasivši da će Grad transparentno prezentovati u koje svrhe se ona koriste.
SRNA