Grad Trebinje je dugogodišnji partner Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini (BiH), i rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Sezin Sinanoglu posjetila je Trebinje kako bi vidjela realizaciju aktivnosti i uticaj UNDP projekata na lokalni razvoj, te razgovarala o mogućnostima za buduće zajedničke aktivnosti u okviru razvojnih programa u Istočnoj Hercegovini. U okviru svoje posjete, Sezin je posjetila i opštinu Ljubinje.


“Želim da izrazim svoju zahvalnost za predanost jedinica lokalne samouprave pri realizaciji aktivnosti koje doprinose socio-ekonomskom razvoju Trebinja i Ljubinja, a koje provode uz podršku UNDP-a. Zajedno s ostalim kolegama iz UNDP-a istražićemo mogućnost proširenja saradnje,” rekla je Sezin Sinanoglu, rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH.
UNDP I TREBINJE IMPLEMENTIRALI NIZ PROJEKATA – NAJAVLJENI NOVI PROJEKTI
Saradnja i partnerstvo između Trebinja i UNDP-a u BiH traje već niz godina. Do sada, UNDP BiH je realizovao sedam projekata u Trebinju, a tri projekta su u toku. Neki od UNDP projekta u Trebinju trajali su više od 10 godina, kao što su projekat „HIV/AIDS, tuberkoloza i borba protiv ovisnosti“. Postoji niz pozitivnih primjera projekta koji su realizovani u prošlosti ali i nastavljeni nakon završetka projekta, kao što je Turističko – informativni centar, Muzej Hercegovine i Centar za djecu sa posebnim potrebama.
UNDP BiH trenutno podržava razvoj ovog grada putem tri grupe projekata. U okviru projekta Zeleni ekonomski razvoj, realizovana su tri projekta energetske efikasanosti u vrtiću, osnovnoj školi Jovan Jovanović Zmaj i studentskom centru. U okviru projekta IFAW, UNDP BiH realizuje projekt fokusiran na sigurnost ljudi, u saradnji sa gradskom i lokalnom veterinarskom stanicom, pružajući opremu i medicinska sredstva potrebna za sterilizaciju pasa lutalica. Pored toga, grad Trebinje je nedavno izabran i za učešće u projektu ReLOaD, što predstavlja nastavak saradnje u oblasti rada sa organizacijama civilnog društva (OCD), koja je uspješno započeta kroz prethodni LOD projekt. Ukupna vrijednost svih projekta UNDP-a u Trebinju iznosi više od 2.4 miliona KM.
SASTANAK SA GRADONAČELNIKOM TREBINJA
Ovo je bila prilika i za susret sa predstavnicima gradskih vlasti Trebinja, kao i za razgovor o mogućnostima budućih razvojnih programa UNDP-a BiH u ovom gradu. Imajući u vidu potencijal razvoja turizma na području Trebinja, partneri su razgovarali o novoj fazi Via Dinarica projekta, u koju bi se i ovaj grad mogao uključiti.
“Cijenimo napore i sredstva koje je UNDP uložio i ulaže u Trebinje. Raduje nas što smo odabrani kao grad partner u regionalnom ReLOaD projektu. Zainteresovani smo za nastavak i proširenje saradnje, naročito u području energetske efikasnosti i turizma”, rekao je Luka Petrović, gradonačenik grada Trebinja.
Tokom posjete Trebinju, rezidentna predstavnica Sinanoglu se sastala i sa nekoliko korisnika i partnera, te posjetila Turističko – informativni centar, Centar za djecu s posebnim potrebama i osnovnu školu Jovan Jovanović Zmaj.
“Zahvaljujemo UNDP-u na dosadašnjoj podršci. Turističko-informativni centar (TIC) Trebinje je zasigurno jedan od najboljih primjera uspješnog i održivog projekta”, rekao je Žarko Vico, predstavnik Turističko-informativnog centra Trebinje, koji je istakao da zahvaljujući stalnom porastu broja turista u Trebinju, TIC trenutno zapošljava tri puta više kadrova nego što je bilo planirano prilikom osnivanja centra prije sedam godina.
U projekte koje je UNDP realizovao na području Trebinja i Ljubinja, do sada je investirano skoro tri miliona maraka, a s obzirom na razvojne potencijale regije Istočne Hercegovine, postoje mogućnosti za proširenje buduće saradnje i nove aktivnosti u narednom periodu.
Grad Trebinje