unnamed (3).jpg

Nedostatak specijalista, medicinskih sestara i tehničara, glavni su problemi sa kojima se suočava JZU Bolnica Trebinje.

Kako bi rješili ovaj problem u protekle dvije godine, trebinjska bolnica dala je više od 20 specijalizacija, u cilju što većeg broja edukovanih mladih doktora, istakao je  za Trebinje Danas  direktor Bolnice Trebinje Nedeljko Lambeta.

,,Nama nedostaje specijalista, a moramo obezbijediti da svako odjeljenje funkcioniše iako svako od njih, osim dva, ima manje od dvoje specijalista, pa je veliki problem i taj kada jedan ljekar ode na bolovanje ili na odmor, a treba pokriti više oblasti, što nije moguće'', rekao je Lambeta.

Prim. dr Stanko Buha, koordinator za specijalizante, naglasio je da je veoma važno da imamo što veći broj mladih doktora, koji će naslijediti starije kada odu u penziju, te dodao da bez mladih nema budućnosti.

,,Fukncija koordinatora je po prvi put uvedena, jer su prepoznali da mladima treba da ih neko usmjerava. Ono što im uvijek govorim jeste da je pacijent na prvom mjestu i da uvijek je upravu. Moja uloga jeste da uvidim šta im fali i da poboljšaju ono u čemu su dobri i da zajedno radimo na rješavanju problema koji se jave'', objašnjava dr Buha.

Odgovor na pitanje kako izgleda rad  i specijalizacija u trebinjskoj bolnici,  potražili smo od mladih doktora, specijalizanata naše bolnice.

SLUBAZ3.jpg

Specijalizant anesteziologije, reanimacije i intezivne terapije, dr Maja Bokić, sa zadovoljstvom je istakla da  ono čemu se posebno raduju, jeste  otvaranju nove bolnice , kao i velikom broju mladih doktora,  koji će raditi tamo, te nam pojasnila kako izgleda rad u bolnici.

,,Posao u mojoj službi je sam po sebi stresan, tako da će biti mnogo lakše kad to podjelimo sa drugim kolegama. Mi se susrečemo tu sa pacijentima, koji su životno ugroženi, sa najteže traumatizovanim pacijentima, kojima treba pomoći pri disanju, postoperativna briga o pacijentima posle najtežih hirurskih intervecija'', opisala je  dr Bokić.

Stresne situacije tokom pandemije  i  samostalno donošenje odluka, prema Majinim riječima, ostalo joj je duboko urezano u sjećanju.

unnamed (4).jpg

Dr Nemanja Ilić,  specijalizant opšte hirurgije, naglasio je da znanje stiče  od starijih kolega, koje želi kasnije da usmjeri na liječenje pacijenata.  Kaže da je velika odgovornost baviti se ovim poslom i da su mnogobrojni izazovi.

,,Velika odgovornost, veliki stres je nešto što nas svakodnevno prati u ovom profesiji. Sa jedne strane imamo bolesne pacijente kojima ne možemo da pomognemo, sa druge potresne sudbine i smrtne ishode, a sa treće izliječeni pacijent''- objašnjava dr Miloš.

Ilić savjetuje da u ovakvim situacijama jedino što je bitno jeste da doktor bude pribran i da donosi racionalne odluke.

Mladi doktori  saglasni su da postoji i ona lijepa strana ove profesije, a to je kada pomognu pacijentima i izleče ih.

Ovom prilikom poručili su da im je želja  da se usavršavaju van zemlje, te da svo prikupljeno znanje primjene na svoje sugrađane, kada se vrate u Trebinje.