AB9D8B20-12BE-4798-9D09-E0155A5AD0C0.jpeg
Od davnina je hercegovački kraj prepoznatljiv po okupljanjima i druženju, lijepom plesu, čuvanju tradicije. Stari običaji i pjesme Hercegovine je nešto do čega naš narod drži, nešto što se poštuje i čuva. Tako je naše podneblje iznjedrilo dosta mladih talentovanih guslara.

Jedan od njih je trinaestogodišnji guslar iz Bileće, Ognjen Stojanović, koji za Trebinje Danas, kaže da je uvijek volio da sluša gusle, te da se trudi da pjevanjem uz gusle sačuva temelje srpskog identiteta. I ako je uz ovaj tradicionalni instrument počeo da pjeva prije dvije godine, ovaj mladi talentovani Bilećanin iza sebe ima nekoliko uspješnih takmičenja.

,,Prvo moje pojavljivanje bilo je na festivalu mladih guslara Republike Srpske u Nevesinju u avgustu prošle godine, kada sam zauzeo treće mjesto, dok sam na Saveznom festivalu bio šesti. Učestvovao sam, na humanitarnom koncertu za Kosovo i Metohiju u organizaciji Fondacije `Delije` u srpskom selu Lipar’’ objašnjava Ognjen.

Takmičenje koje posebno pamti jeste Festival mladih guslara RS, koji je 11. avgusta tekuće godine održan u Nevesinju. Festival je okupio osamnaest mladih i nadarenih istraživača etno sadržaja Hercegovine, a među njima istakao se upravo Stojanović koji je zauzeo prvo mjesto u kategoriji do osamnaest godina.

On je dodao da je naučio da gusla uz pomoć dva dobra guslara, Branka Milićevića i Marka Butulije, kao i da je uložio mnogo truda u savladavanje te vještine.

,, Najviše volim da izvodim guslarski deseterac, a omiljena pjesma mi je `San Vuka Mandušića`, odlomak iz `Gorskog vijenca’’ rekao je Ognjen.

Stojanović sa ponosom ističe da voli i poštuje srpsku istoriju, tradiciju i običaje jer bez njih ne bi bilo ni srpskog naroda.

6A547364-FD7E-4278-86F6-E71221D15330.jpeg

Treba spomenuti da smo dobili još jednog mladog talentovanog guslara, jedanaestogodišnjeg Đorđa Stevovića iz Trebinja, koji kako kaže živi za našu tradiciju i daje sve od sebe da je sačuva od zaborava i promoviše na najbolji mogući način, a to je kroz pjesmu i gusle.

,,Ljubav prema guslama javila se kod mene još od malih nogu. Roditelju su mi ispričali da kada sam imao četiri godine uveče nisam mogao da zaspim, dok me otac ne bi uspavao uz gusle. Imao sam 5 godina kada su mi roditelji kupili gusle, kada sam počeo da sviram ovaj instrument’’ objašnjava Đorđe.

Stevović se može pohvaliti brojnim nastupima, kao i takmičenjem u Nevesinju, gdje je pokazao svoj talenat, ljubav prema guslanju i odlučnost u promovisanju srpske tradicije.

,,Guslao sam na Crkvini povodom Vidovdana, guslao sam na Klobuku ispred kapele za poginule borce, nastupao sam i u ovkiru guslarske večeri koje je održano u našem gradu’’, ističe ovaj mladi trebinjski guslar, te dodaje da je za njega veoma značajno što je kao i Ognjen, ove godine bio dio Festivala mladih guslara RS, koje je održano u okviru 148. Nevesinjeske olimpijade.

Ognjen i Đorđe složili su se da guslanje u njima izaziva velike emocija, jer kako kažu guslaju iz srca, te da imaju samo jedan cilj a to je da postanu narodni guslari.

Da na mlađima svijet ostaje pokazuje činjenica, da je vaš kraj iznjedrio dosta mladih talentovani guslara, koji će nastaviti putem naših predaka, gdje će kroz gusle i pjesmu čuvati od zaborava našu tradiciju i istoriju.