Specijalisti plastične i rekonstruktivne hirurgije Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske i svjetski poznati stručnjak u toj oblasti Milomir Ninković uradili su danas u Banjaluci složenu mikrohiruršku rekonstruktivnu operaciju prednjeg masiva lica, odnosno nosa i poda usne duplje.


Ninković, koji je jedan od najboljih svjetskih plastičnih i rekonstruktivnih hirurga i načelnik Klinike za plastičnu, rekonstruktivnu i hirurgiju ruke i Centra za opekotine bolnice Bogenhauzen u Minhenu, rekao je novinarima da su ljekari danas otklanjali posljedice teške povrede lica pacijenta.


"Radilo se o kompleksnoj povredi lica, na kome su pogođene sve strukture, od kože, mišića i kostiju, do sluznica. Veći zahvat je obavljen ranije u Minhenu, a sada smo radili na finim adaptacijama kako bi lice bilo funkcionalno i estetski prikladno i prihvatljivo", objasnio je Ninković.


On je rekao da će uslijediti još nekoliko operacija pacijenta u Minhenu kako bi se došlo do krajnjeg i što boljeg rezultata.


Ninković kaže da su uslovi za rad ljekara u UKC na svjetskom nivou, te da ima volju da sa njima radi na daljem razvoju plastične i rekonstruktivne hirurgije u Srpskoj.


"Operisao sam na svim klinikama u svijetu, ali na ovo treba da budete ponosni. Divim se što je ovako mala država mogla da stvori ovakve uslove. Operacione sale su velike, oprema je najmodernija i mislim da se ovdje može raditi na vrhunskom nivou", ocijenio je Ninković.


Generalni direktor UKC-a Srpske Vlado Đajić rekao je da je radno-edukativna posjeta Milomira Ninkovića, koji je rođen na Sokocu, od izuzetnog značaja za ustanovu koju vodi.


"Ninković je izrazio veliku želju da pomaže našim ljekarima u edukativnom smislu, a nadamo se da će i dalje dolaziti i liječiti pacijente u Srpskoj", rekao je Đajić i dodao da je Ninkovića upoznao sa funkcionisanjem, opremljenošću, uslovima i načinom rada Klinike za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju.


Milomir Ninković je eminentni stručnjak u plastičnoj hirurgiji. Poznat je po uvođenju niza novih metoda i prvi u svijetu je uradio transplantaciju podlaktica i šaka sa mrtvog donora. Uradio je i prvu rekonstrukciju mišićnog sloja bešike sa mišićem uzetim sa leđa, kao i rekonstrukciju usne uz pomoć slobodnog režnja sa butine.


Profesor je Medicinskog fakulteta Tehničkog univerziteta u Minhenu. Od 1992. godine radi u Univerzitetskoj bolnici u Insbruku u Austriji, a od 2003. na poziciji načelnika Klinike za plastičnu, rekonstruktivnu i hirurgiju šake i Centra za opekotine u klinici Bogenhausen.


Ninković je u prostorijama banjalučkog Medicinskog fakulteta, čiji je gostujući profesor, danas održao i predavanje za studente, doktorante i specijalizante hirurških grana medicine o temi "Rješavanje problema u plastičnoj hirurgiji kroz inovacije i kreativnost".


"Održao sam predavanje s ciljem da mlade motivišem i pokažem im da se medicina razvija svakodnevno. Ako naiđete na problem i definišete ga, možete da tražite rješenje. Uvijek ima boljih rješenja od onih koja su ponuđena u udžbenicima i onih koja nude starije kolege. Dakle, bitna je kreativnost i inovacija", poručio je Ninković.


Izvor Srna