Rodoljub-ambicije.jpg

U posljednje vrijeme predsjednik koncerna ”Swisslion”  i počasni knez Rodoljub Drašković ofanzivno je krenuo u kritikovanje vlasti Republike Srpske, grada Trebinja, a analizirao je i poslovanje Elektroprivrede Srpske.

Gdje je, kako i zašto „puklo“ u saradnji Draškovića sa svima onima koje sada „napada“ ne otkriva ni jedna ni druga strana.

Očigledno je došlo do raskida partnerskog odnosa.

Tako je Drašković, od momenta kada je odlučio da posluje u Hercegovini, radio više puta do sada.

Blisko je sarađivao sa svima koji su od  njegovog dolaska bili na čelu grada Trebinja, pa bi tu saradnju naprasno prekidao kada mu nešto ne bi odgovaralo.

Za sve vrijeme uspijevao je da ostvari sve moguće benefite koji drugi nemaju i mnogo toga gratis od grada- od građevinskih dozvola do infrastrukture.

Oni koji su mu to omogućavali kažu da su željeli da zadrže investitora koji želi da ulaže u ovaj kraj.

Da bi mu se, kažu, zahvalili dali su mu i titulu kneza. O tome smo mi u avgustu pisali, i u linku ispod ovog teksta je podsjećanje na stav naše redakcije po tom pitanju.

Dakle, znajući “poteze“ kneza od Hercegovine od trenutka dolaska u Hercegovinu do sada, pretpostavili smo da to neće biti dovoljno za „knežev ego“. Njemu uvijek treba više od više.

I uvijek „prijeti“ isto- zatvoriće fabriku, ostaviće ljude bez posla, egzistencije.

Znači, preko „leđa“ radnika i na njihovoj muci Drašković u stvari cijelo vrijeme nadograđuje svoju imperiju i ostvaruje zamišljene ambicije.

A gdje je tu ta humanost na koju se knez poziva?

I gdje je kraj svemu ovome?

Naš izvor blizak knezu od Hercegovine tvrdi da je Drašković imao ambicije da prisvoji  atraktivno gradsko građevinsko zemljište ( podrazumijeva se pod uslovima koji njemu odgovaraju) .

A  od gradskih otaca, nezvanično saznajemo , tražio je da se plate u javnom sektoru svedu na nivo onih u njegovoj kompaniji.

Mnogo je i za kneza....

Za dobre projekte svaka čast.

Grad sunca sigurno je upotpunio turističku ponudu Trebinja, ali je za cilj imao i punjenje kneževog budžeta. Je li to ostvareno ili ne- to već nije u našem domenu, a ni interesovanju.

Svaka čast i za ideju o gradnji Gimnazije kao i za obećanu podršku onima koji su zbog pandemije ostali bez posla.

“Fondacija „Drašković“ je dana 22.04.2020. godine, uputila poziv gradonačelnicima opština Istočne Hercegovine, da dostave spiskove porodica u stanju socijalne potrebe kao i lica kojima je prestao radni odnos, usljed uvođenja vanrednog stanja, a sve u cilju pružanja humanitarne pomoći navedenim kategorijama. Isporuka pomoći vršiće se odmah po dostavljanju spiskova”- stoji u saopštenju kompanije ”Swisslion” .

To je sjajan, human gest koji i ovom prilikom ističemo kao nešto izuzetno pozitivno.

I kritike, ukoliko služe kao korektiv za bolji i uspješniji rad su sasvim u redu.

 Ali da li Rodoljub Drašković kritikuje zbog toga da bi se bolje i uspješnije radilo ili zbog lične koristi,  neostvarenih ambicija ili nekih budućih političkih angažmana možda...?

Ako ima političke ambicije onda je izvjesno da ih neće ostvarivati sa dojučerašnjim saradnicima u Trebinju.

A ono što je takođe izvjesno jeste da, za sada, nema više mogućnost da u ovom gradu i regiji prisvaja sve što poželi.

Eto, dobismo kneza...

Kod kneza na balu